Maramureşeni în Lituania, de Ziua Statalității

3
62

Poporul lituanian a săr­bătorit Ziua Statalității în 6 iulie, marcând prin festivități și evenimente culturale încoronarea din anul 1253 a primului și unicului rege al Lituaniei, Mindaugas. În perioada 5-7 iulie 2019, Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat la manifestările organizate de districtul Panevėžys, cu care județul nostru este înfrățit din anul 2015.
Din delegația maramure­șeană au făcut parte: consilierul judeţean Mihai Ștefan Kökényesdi şi doi consilieri de specialitate din cadrul Serviciului Relații Publice, respectiv Marius Mureșan de la Biroul de Informare Turistică și Margareta Căpîlnean, consilier superior în cadrul Biroului Relații Internaționale.
Delegaţia din Mara­mureș, împreună cu dele­gațiile din Bielorusia, Letonia, Polonia și Republica Moldova, a vizitat o serie de obiective culturale și istorice din districtul Panevėžys și a împărtășit bucuria și emoția celebrării identității poporului lituanian. La Casa memorială Gabrielė Petke­vi­čaitė-Bite, oaspeților le-a fost prezentată viața acestei personalități locale (educator, scriitoare și militantă pentru drepturile femeilor). În orașul Šiauliai, a fost vizitat Dealul Crucilor, monument arhitectural și istoric din secolul al XIV-lea (remarcabil prin modul în care arta populară exprimă creștinismul Lituaniei). Cele peste 100.000 de cruci, de diverse forme, stiluri și mărimi, reprezintă un omagiu adus eroilor Lituaniei, simbolizând năzuința și lupta de veacuri pentru independență a poporului lituanian. De asemenea, în Šiauliai, invitații au vizitat Muzeul Bicicletelor, unde au fost admirate atât exponate de colecție cu o vechime de 100 de ani, precum și mai multe modele și tipuri de biciclete produse de-a lungul timpului într-o binecunoscută fabrică din zonă.
Procesiunea și programul festiv din satul Upyte au reprezentat momentele culminante ale celebrării Zilei Statalității, impresionând prin amploarea și trăirile emoționale ale localnicilor și invitaților. În fiecare an, pe 6 iulie, la ora 21, lituanienii, oriunde s-ar afla, sunt împreună sufletește și intonează Imnul Lituaniei, ca simbol al patriotismului și al unității naționale.
Pe 7 iulie, reprezen­tanții regiunilor colaboratoare cu districtul Pane­vėžys au vizitat, în localitatea Biržai, două investiţii cu fonduri europene: Turnul de Observații, realizat prin Programul Interreg Europe, și Castelul din Biržai, renovat şi dotat multimedia.
Relațiile de cooperare dintre Consiliul Județean Maramureș și Adminisatraţia de Stat a districtului Panevėžys se dezvoltă continuu, prin participarea reciprocă la acțiuni economice și culturale derulate în fiecare an, care contribuie la mai buna cunoaștere și la realizarea de schimburi de experiență și bune practici benefice pentru co­munitățile locale. (A.Ş.)

3 COMENTARII

  1. Noile cercetări istorice au demonstrat ca Budha este originar din Budesti,Maramureș! Așa-i domnule istoric Cadar ? In viitor toți locuitorii comunei Budesti vor trece la bush-ismelor!

  2. Lumea noastră românească trebuie să știe că în Lituania există o regiune care se cheamă SAMOGETIA. În Limba Bătrână a poporului nostru această toponimă se traduce prin GEȚIA MARITIMĂ sau ZAMA GEȚILOR. În această provincie s-a născut marea cercetătoare în antropologie Maria Gimbutas, cea care cercetând istoria originii civilizațiilor europene a afirmat că teritoriul intracarpatic pe care l-a numit ” VAGINA GEUTIS” reprezintă creuzetul formării civilizației europene.
    istoric George Cadar

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.