Prof. Ioana Petreuş, preşedinte SLI Maramureş: “Dobânda obținută prin hotărârile judecătorești este penalizatoare”

0
1141

Unul dintre subiectele cele mai controversate din ultima perioadă se referă la plata dobânzii legale câștigată de Sindicatul Liber din Învățământ Maramureş în instanță pentru membrii săi de sindicat.
“În urma informațiilor primite din școli, prin intermediul liderilor sindicali, până în acest moment, am identificat trei situații: în prima, uni­tățile de învățământ au calculat și au achitat dobânda legală penalizatoare conform sentințelor judecăto­rești și a apli­cației de calcul întocmită și asumată de SLI Maramureş. În a doua situație, pentru a se elucida, unitățile de în­vățământ au solicitat Tribunalului Maramureș clarificarea dispozitivului sentinței civile în sensul de a se specifica clar dacă dobânda acordată este dobândă penalizatoare. Există deja cereri soluționate, in­stanța de judecată aducând, în toate, clarificarea că dobânda acordată prin sentință este dobândă penalizatoare. În a treia situație identificată, sunt școli care au calculat dobânda remuneratorie, valoare mai mică decât dobânda penalizatoare, la recomandarea departamentului de audit din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş chiar dacă, în sentința judecătorească, nici măcar nu se face referire la dobânda remuneratorie, dar fie este menționată, în mod clar, în cuprinsul sentinței civile sintagma „dobândă penalizatoare”, fie se face referire la deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie obligatorii pentru instan­țele jude­cătorești din întreaga țară care specifică în mod clar că dobânda solicitată ca urmare a executării eșalo­nate a dife­ren­țelor salariale este dobândă penalizatoare.
Prin urmare, constatăm că oricât de mult am explicat, argumentat și dovedit că dobânda obținută prin hotărârile judecă­torești SLI Maramureş favorabile membrilor noștri de sindicat este dobândă penalizatoare, sunt unități școlare care nu au calculat corect și care nici nu au formulat cerere pentru lămurirea dispozitivului sentinței în scopul de a „se acoperi” (exprimare a conducerii și departamentului secretariat-contabilitate din aceste școli), prejudiciind astfel membrii de sindicat de drepturile bănești cuvenite, conform hotărârilor jude­cătorești”, a declarat prof. Ioana Petreuş, preşedintele SLI Maramureş (foto). La nivel național, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ demarează procedura ac­țiunii în contencios administrativ privind anularea parțială a OMEN nr. 4004/2019 privind mo­dul de calcul a dobânzilor, iar SLI Maramureş va trimite documentele necesare pentru ca membrii de sindicat ne­drep­tățiți prin calcularea incorectă a dobânzii remuneratorii și nu cea penalizatoare să fie repre­zentați.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.