Protos. Chesarie Bertea: Să ne străduim să câştigăm rugăciunea

0
53

Din New York în Baia Mare
Micuţa biserică de lemn din incinta Muzeului Satului din Baia Mare a găzduit duminică, 7 iulie 2019, un oaspete special: părintele protosinghel Chesarie Bertea, reîntors în ţinutul natal din New York, acolo unde slujeşte de mai mulţi ani. Ieromonahul a săvârşit slujba Vecerniei alături de pr. prof. dr. Dorin Micu.
Protos. Chesarie Bertea i-a sfătuit pe cei prezenţi să se străduiască să câştige rugăciunea pentru a-L vedea şi a-l simţi pe Dumnezeu: “Lumina aceasta a lui Hristos va rămâne în voi câtă vreme vă veţi ruga şi veţi avea răbdare. Niciodată nu vă veţi pu­tea mântui fără necazuri. Chiar de ar fi să vă ia Dumnezeu totul, El vă va lăsa un lucru: nu vă va lua rugăciunea niciodată. Aceasta ar trebui să fie motivaţia pentru care ar trebui să îl iubim pe Dumnezeu, să trăim cu Dumnezeu şi atunci vom trăi permanent cu Dumnezeu şi lumina o vom simţi”.
Ieromonahul a mai amintit de cuvântul Sfântului Maxim Mărturisitorul care spunea că “oamenii nu dobândesc sfinţenie decât prin răbdare”. “Această răbdare nu poate fi nici a cârcotaşilor, nici a urâtorilor, ci a doar a celor care Îl văd şi Îl simt pe Dumnezeu. Noi vorbim foarte mult în Teologie, şi tot vorbim, dar nu îl simţim şi nu îl vedem pe Dumnezeu. De multe ori, o viaţă întreagă vorbim de Dumnezeu. Când lipseşte iubirea din familie, ce cuvânt îi spune soţia soţului: „Nesimţitule”. E prima armă pe care o găseşte. Acest lucru arată greutatea iubirii. Aşa este şi cu creştinii noştri. În cei aproape 28 de ani de preoţie, am cugetat: oare nu ar trebui să ne spună Dumnezeu nesimţiţilor, când nu-I înţelegem cuvântul? Noi nu îl putem vedea pe Dumnezeu câtă vreme nu avem pregătirea perceptivă. Noi abia dacă reuşim să venim la Sfânta Liturghie. Sfinţenia se dobândeşte prin răbdare, iar răbdarea se încearcă prin rugăciune, iar încercarea rugăciunii nu este altceva decât mereu exerciţiu. Dacă la matematică nu facem des exerciţii, ajungem să nu mai ştim să rezolvăm problemele”, a accentuat preotul.
În cuvântul său, protos Chesarie Bertea a mai arătat că “repetiţia e mama învăţăturii”. Aşa trebuie să fie şi în cazul rugăciunii. “Trebuie să avem răbdare şi dragoste faţă de Dumnezeu. Darul vederii lui Dumnezeu îl veţi simţi prin copleşirea fiinţei voastre. Când vă veţi pune la rugăciune şi veţi spune rugăciunea inimii cîteva minute, veţi simţi că vine efectiv în voi”, a spus ieromonahul. În plus, credincioşii trebuie să fie conştienţi de talanţii primiţi şi să îi descopere “nu lumii, ci vouă înşivă: aş putea face asta, aş putea învăţa mai mult, aş putea reţine mai mult. Învăţaţi-i pe copiii dvs să se roage, să înveţe puţin câte puţin din rugăciuni”.
“Un părinte din America s-a întâlnit cu un copil şi a spus la masă rugăciunea aşa cum se cuvine. Acest copil l-a întrebat pe părinte: câte rugăciuni ai învăţat anul acesta? Preotul a răspuns: Câte să învăţ? Spre suprinderea mea nu am învăţat în acest an nicio rugăciune pentru că le ştiu de mai demult. Atunci copilul i-a replicat: dar dumneata nu ai învăţat că în fiecare lună se învaţă câte o rugăciune şi câte un psalm? A rămas mirat, preotul: Cine ţi-a spus? Duhovnicul meu, a răspuns copilul în vârstă de vreo 12 ani. Şi părintele acesta v-a dat aşa canoane?, întreabă iar preotul, căruia copilul îi spune: nu ne-a dat, dar ne-a spus că cine poate învăţa în fiecare lună o rugăciune are în cer un punct în încăperea care i se construieşte. Preotul a spus: eu cred că deja ţi-ai făcut un perete. A, zice copilul, doar un punct mi-am făcut. Şi atunci a zis părintele: mai există o speranţă pentru câţiva drepţi, Dumnezeu nu va pierde lumea, pentru aceşti copii care sperăm că vor ţine Biserica”, a încheiat protos. Chesarie Bertea.
La final, părintele a rostit câteva poezii creştine dintr-un volum al său care ar urma să fie lansat anul viitor şi în Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.