Utilizarea amalgamului dentar se va reduce treptat

0
36

• Acesta nu mai este permis pentru tratamentul copiilor sub 15 ani şi al femeilor gravide

Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România aprobă propunerile de măsuri ce trebuie avute în vedere la elaborarea planului naţional privind măsurile pe care România intenţionează să le pună în aplicare pentru a reduce treptat utilizarea amalgamului dentar: interzicerea utilizării amalgamului dentar în tratamentul dinţilor de lapte, la copii sub 18 ani şi la femeile gravide sau care alăptează, decât dacă acest lucru este considerat strict necesar de către medicul stomatolog. Motivaţia ar fi că fetuşii în dezvoltare, sugarii şi copiii de vârstă mică sunt consideraţi a fi expuşi unui risc mai mare.
În cazul urgenţelor stomatologice este posibilă îndepărtarea amalgamului dentar în toate cabinetele de medicină dentară. La 1 iulie 2025, se va elimina complet utilizarea amalgamului dentar. Se va interzice medicilor stomatologi de asemenea, utilizarea amalgamului în vrac. În acest scop, vor avea loc activităţi de informare a publicului prin presă, tv, radio, articole, broşuri, postere cu privire la amalgamul dentar, pentru conştientizarea de către populaţie a riscurilor de mediu ale mercurului, ca una dintre cele mai importante măsuri de a stopa complet folosirea de amalgam.
Amalgamul conţine aproximativ 50% mercur. Mercurul poate avea efecte negative asupra sănătăţii umane şi asupra mediului. Pacienţii ar trebui să solicite obturaţii dentare fără mercur.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.