Finanţare pentru telegondolă şi pârtie olimpică la Borşa

2
75

Ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, a fost prezent la Borșa pentru a semna proiectul de finanțare a telegondolei și pârtiei olimpice, în cuantum de peste 90 de milioane de lei. Evenimentul a avut loc în debutul ședinței de Consiliu Județean, desfășurată în localitatea de la poalele munţilor Rodnei. La întâlnire a fost prezentă și Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Primarul oraşului Borșa, Sorin Ion Timiș, a prezentat proiectul telegondolei și a pârtiei de schi. Obiectivele principale sunt: pârtia propriu-zisă, instalaţia de înzăpezit, instalaţia de iluminat, maşini de bătut zăpada, dotări pentru protecţie, telegondola și parcarea auto.

Pârtia de schi va avea lungimea de 2.650 metri, cu o înclinare medie de 30,7%, grad de dificultate ridicat și o diferență de nivel de 778 m. Capacitatea de transport a telegondolei va fi de 1.800 de persoane pe oră. Lungimea pârtiei înzăpezite artificial, 2.650 m, cu o grosime medie a stratului de zăpadă de 40 cm. Vor fi montați 57 de stâlpi de iluminat, în timp ce parcarea va avea 80 de locuri. Capacitatea optimă a pârtiei – 1.200 de schiori pe zi. Valoarea totală a investiției (cu TVA) este de 104.623.396,50 lei, din care C + M = 58.467 237,78 lei. Cheltuielile pentru investiția de bază sunt în sumă de 90.173.281,41 lei. Sursele de finanțare sunt reprezentate de contribuția Ministerului Turismului, respectiv 90% cheltuielile pentru investiția de bază a devizului general, reprezentând 81.155.953,27 lei, și contribuția unității administrativ–teritoriale Borşa, în sumă de 23.467.443,24 lei, o mare parte din această sumă urmând să fie alocată de Consiliul Județean Maramureș.
CJ Maramureș va cofinanța
În numele Consiliului Județean Maramureș, pre­ședintele Gabriel Zetea a subliniat faptul că, datorită bunei legături care există între Ministerul Turismului și administrația județeană, respectiv prin secretarul de stat Gheorghe Bogdan Tomoiagă și ministrul Bogdan Gheorghe Trif, finanțarea telegondolei și a pârtiei de schi este un proiect care a redevenit posibil: „O inves­tiție care a început bine, dar a fost blocată din cauza unui management prost, a repornit prin curajul și hărnicia administrației locale, care a depus la Ministerul Turismului un proiect derulat de Guvernul României pe masterplanul pentru turism. Vorbim de aproape 20 de milioane de euro pentru a finanța ceea ce-și dorește Borșa de atât de mult timp. Și mă bucur să spun că Borșa este prima unitate administrativ-teritorială din România care semnează un astfel de proiect, acum, în prezența întregului Consiliu Jude­țean. Transmit sincere felicitări primarului și echipei de proiect și tuturor celor im­plicați, un exemplu și pentru aparatul propriu al Consiliului Județean Ma­ramureș. Dar trebuie să subliniem faptul că, pe lângă banii mulți cu care vine Guvernul României, este nevoie și de cofinan­țare, iar admi­nis­trația jude­țeană va fi alături de autoritățile publice din Borșa”.

2 COMENTARII

  1. cu proiectul telegondola sau imbogațit toti fosti primari ,inafara de tony mihali ,toti au facut averi colosale , remus stetco ex primar ,inainte era profesor sarac la scoala ,dupa ce a intrat de primar al orasului borsa , a cumparat munti intregi de pamint pe bani borsenilor si a telegondolei , acum are oi are 150 hectare de pamint , nu mai este sarac

  2. „parcarea va avea 80 de locuri. Capacitatea optimă a pârtiei – 1.200 de schiori pe zi” – 80 de mașini x 4 schiori = 320 schiori. Restul coboară din cer?

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.