În 17 august, la Desești – Piatră de temelie pentru Satul Copilăriei

0
33

Cândva, satele noastre țeseau povești care se prelingeau prin vreme. Și de la care porneau alte și alte povești, care alimentau memoria colectivă. Mai nou, satele sunt mai zgârcite cu poveștile, poate pentru că nu prea mai sunt cei care țes povești, sau poate că au început să dispară și iubitorii de povești.
Din fericire, Deseștiul, această frumoasă așezare de pe Valea Marei, a țesut, de-a lungul vremii, povești nemuritoare. Și încă mai țese. Pe lângă poezie, Deseștiul a pictat pe poarta sufletelor iubitoare de culoare și armonie. De la Taberele de Artă și Solidaritate, ajunse la ediția a XV-a, s-a născut o altă poveste de viață: SATUL COPILĂRIEI. Care va prinde contur, la Zăvoare, pe Plaiul Soarelui. Partenerii acestui generos și inedit proiect sunt Parohia Ortodoxă Română Desești (preot paroh Ioan Ardelean) și Asociația Plaiul Soarelui, președinte Dinu Dunca.
Sâmbătă, 17 august, începând cu ora 11, Plaiul Soarelui se va transforma în crâmpeie din viața satelor. De­seștenii, prietenii lor, membrii Aso­cia­ției Plaiul Soarelui și invitații lor, participanții la cea de-a 15 ediție a Taberelor de Artă și Solidaritate, grupa a IV-a, 2019, copii și tineri din Protopopiatul Sighet, iubitorii de tradiții și de sat pot participa la atelierele de olărit, cioplit, cusutul cămeșilor, împletitul gardurilor de nuiele, așa cum a fost și trebuie să fie viața satului maramureșean.
La ora 14, va avea loc slujba de sfințire a locului și rostirea gândurilor din partea organizatorilor și a invitaţilor lor. Și cum îi stă bine satului în zi de sărbătoare, Coconii Deseștiului vor deschide jocul și horile satului. Un spectacol având ca generic Satul are viitor. Se vor integra în peisajul satului maramureșean Ștefan și Andrei Petreuș, care aduc cu ei și duc mai departe zestrea folclorului autentic.
Plaiul Soarelui va fi plin de tradiții, de obiceiuri, de folclor, dar și de aroma produselor tradiționale.
Mâine, 17 august, vă invităm la Desești să punem piatră de temelie pentru o idee generoasă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.