Drumul catedralelor de lemn ale Maramureşului

0
46

În cadrul Patriarhiei Române, anul 2019 a fost desemnat Anul omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari. În acest sens, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a organizat mai multe evenimente cultural-educaţionale prin care au fost evidenţiate comunităţile din satele noastre tradiţionale.
Unul din proiectele principale pentru acest an este „Drumul catedralelor de lemn ale Maramureşului”, care se realizează la iniţiativa şi sub coordonarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş, prin care s-a gândit un traseu de la biserica monument istoric din Rogoz, până la biserica monument istoric din Borşa.
Cunoscând situaţia îngrijorătoare a satelor româneşti, în general, şi maramureşene, în special, dorim, prin implimentarea acestui proiect, evidenţierea frumuseţii valorilor culturale şi spirituale ale satelor din Maramureş.
Întrucât arta lemnului este foarte reprezentativă pentru această zonă plină de spiritualitate, considerăm de bun augur realizarea unui pelerinaj în care vor fi implicaţi 50 de tineri din municipiul Baia Mare cu rezultate deosebite la învăţătură sau care au adus o contribuţie deosebită la organizarea activităţilor cu şi pentru tineret în anul 2018 şi peste 800 de tineri din comunităţile rurale incluse în traseul ce urmează a fi parcurs.
Proiectul este unul cu totul inedit, întrucât se doreşte ca traseul fixat (Rogoz, Plopiş, Breb, Budeşti, Bârsana, Sârbi, Glod, Poienile Izei, Botiza, Rozavlea, Ieud, Bogdan Vodă, Săliştea de Sus, Moisei, Borşa) să fie parcurs prin intermediul căruţelor, în intervalul a 5 zile, în perioada 16-20 august 2019. La fiecare biserică de lemn tinerii drumeţi vor fi întâmpinaţi de grupurile tinerilor din comunitatea respectivă, prilej cu care se va prezenta istoricul bisericii, se va săvârşi o slujbă de pomenire în memoria ctitorilor şi se va lua pământ în urne special pregătite, care urmează a fi depuse în spaţiul muzeal din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Întregul program va fi înregistrat video, urmând a se realiza un material documentar cu privire la bisericile de lemn din judeţul Maramureş şi contribuţia lor la dezvoltarea comunităţilor. De asemenea, se va realiza un album foto cu instantanee din cele cinci zile de drumeţie.

Arhid. Vlad VERDEŞ, inspector eparhial, Biroul pentru catehizarea tineretului

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.