Programul „Prima Casă”

0
72

Finanţele propun înăsprirea condiţiilor de acordare a creditului
Ministerul Finanţelor Publice propune modificarea condiţiilor şi a denumirii Programului „Prima Casă”, obiectivul fiind acela de a-i oferi un caracter social mai accentuat. Noua denumire a Programului va fi „O familie, o casă”.
Ministrul Finanţelor a transmis că iniţiativa Guvernului are, în primul rînd, „un caracter social”, instituţia propunându-şi ca programul să vină în sprijinul persoanelor cu venituri reduse, să ajute familiile tinere să-şi cumpere o locuinţă decentă.
• Propunerile Ministerului Finanţelor vizează introducerea unui prag de venit pentru beneficiari. La data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului, împreună cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei. În cazul în care există o familie cu unul sau cu mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei.
• Avansul minim a fost menţinut la 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 euro, în condiţiile în care preţul de achiziţie a locuinţei nu poate depăşi valoarea de 70.000 euro.
• O altă propunere se referă la acordarea unor subvenţii de dobândă pentru familiile cu un singur sau cu mai mulţi copii. Astfel, familiile cu un singur copil vor beneficia de reducerea cu 0,5% a ratei dobânzii creditului garantat, pe toată durata programului. În cazul familiilor cu doi sau mai mulţi copii, rata dobânzii ar urma să fie mai mică cu 1%.
• Pe durata contractului de credit, beneficiarul nu poate să dobândească individual sau împreună cu familia o cotă de peste 1/2 dintr-o altă locuinţă situată în mediul urban, cu excepţia celor dobândite prin moştenire. În caz contrar, în termen de 12 luni de la dobândirea unei noi locuinţe, beneficiarul va avea sarcina de a decide asupra deţinerii locuinţei din program sau a altei locuinţe. Decizia va fi comunicată finanţatorului şi Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii sau Fondului Român de Contragarantare.
• Beneficiarii vor avea posibilitatea refinanţării creditelor obţinute în cadrul programului prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate tot în cadrul programului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.