Peste 30 de proiecte aprobate de aleșii județeni în ședința din Mireșu Mare

0
90

O ședință lungă, care s-a desfășurat pe parcursul a câteva ore și unde au fost dezbătute peste 30 de proiecte de hotărâre aflate pe borderoul ordinii de zi a avut loc joi, 29 august 2019, în Căminul Cultural din Mireșu Mare. Ședința a fost condusă de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, alături de care s-au aflat vicepreședinții Ioan Doru Dăncuș și George Moldovan, dar și secretarul Județului Maramureș, Aurica Todoran.
Potrivit șefului admi­nistrației județene, dacă ultima ședință ordinară a avut loc în Maramureșul Voievodal, în orașul Borșa, a considerat că este indicat ca ședința lunii august să se desfășoare în Țara Chioarului, aici unde sunt în derulare proiecte importante pentru comunitate. Președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, a subliniat faptul că, de acum înainte, ședințele ordinare vor avea loc în diferite localități ale Maramure­șului, iar la Palatul Administrativ din Baia Mare vor fi susținute ședințele extraordinare ale plenului.
Primarul comunei Mi­reșu Mare, Ioan Mătieș, gazda acestui eveniment a subliniat faptul că, în cei trei ani de mandat în fruntea comunității, toate proiectele propuse Consiliului Local din Mireșu Mare au fost aprobate în unanimitate, indiferent de culoarea politică a aleșilor locali. Un gând bun pentru cei prezenți a avut și consilierul județean Florica Roman, fiică a comunei Mireșu Mare, care vreme de 37 de ani a fost dascăl în această comună, având la activ și un mandat de primar.
La ședință au participat 34 din cei 35 de aleși ju­dețeni, Cristian Anghel depunându-și demisia din funcția de consilier jude­țean. În locul său, plenul a votat în unanimitate validarea următorului candidat aflat pe lista depusă de Partidul Ecologist Ro­mân, în anul 2016, în persoana lui Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.
Deși pe ordinea de zi figurau 35 de proiecte de hotărâre și un punct suplimentar, în debutul dezbaterii plenului, președintele Gabriel Zetea a retras trei puncte, care vor fi dezbătute într-o ședință viitoare. Toate proiectele rămase în dezbatere au fost votate de consilierii județeni prezenți în Mireșu Mare. S-a aprobat, astfel, proiectul de hotărâre privind asumarea responsabilităţii pentru derularea Programului pentru şcoli al României, la nivelul Judeţului Maramureş, dar și rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul 2019. Totodată, s-a decis înfrăţirea Judeţului cu Voievodatul Podkarpackie din Republica Polonă și cu Raionul Străşeni din Republica Moldova. A fost votat și proiectul privind încheierea Acordului de cooperare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş pentru participarea la Sărbătoarea Națională „Limba noastră cea Română”- ediţia 2019, în raionul Hînceşti din Republica Moldova, dar și participarea la realizarea proiectului cultural „Despre eroi, valori, repere a trei decenii de libertate şi democraţie în Maramureş”. Totodată, aleșii județeni au fost de acord să participe la organizarea competiției sportive „Cupa Maramu­re­șului”, dar și la realizarea evenimentului „Centenar Colegiul Național Gheorghe Şincai Baia Mare“.
Au fost alocate sume din bugetul judeţului pentru finanţarea nerambursabilă a unor proiecte culturale din fondul destinat nevoilor culturale de urgenţă, dar s-a votat și pentru contribuţia Consiliului Judeţean la diferite acţiuni finanţate din rezerva bugetară. Totodată, au fost alocate sume din bugetul propriu al judeţului pentru realizarea unor evenimente cultural-edu­caționale de către unită­țile administrativ-teritoriale.
Un proiect care a stârnit discuții înainte de vot a fost cel privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul ”Extindere și modernizare terminal pasageri la Aeroportul Internațio­nal Maramureș”, însă la vot proiectul a primit toate voturile necesare. Punctul suplimentar aflat pe ordinea de zi a privit participarea Județului Mara­mu­reș la realizarea proiectului educativ ”Semicentenarul Școlii Gimnaziale George Coșbuc Baia Mare”.
La finalul ședinței, consilierii județeni alături de executivul Consiliului Județean și de primarul din Mireșu Mare, Ioan Mătieș, au verificat stadiul lucrărilor la șantierul deschis pe Drumul Județean 182 B, legătura rutieră între Șomcuta Mare – Mireșu Mare – Remeți pe Someș. (a.b.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.