Marşul Factorilor Poştali

0
652

Poştaşii din întreaga ţară şi-au demonstrat abilităţile fizice la faza naţională a Marşului Factorilor Poştali, competiţie derulată la Stadionul Municipal “Viorel Mateianu” din Baia Mare. Anul acesta, competiţia, ajunsă la a 40-a ediţie s-a desfăşurat în pitorescul oraş Baia Mare. Astfel, oraşul maramureşean a devenit pentru prima dată gazda întrecerii sportive la care au participat cei mai rapizi factori poştali sosiţi din toate colţurile României pentru a-şi demonstra competenţele sportive în ţinutul Maramureşului. Cei mai buni poştaşi se vor întrece în această toamnă la Balcaniada Marşului Factorilor Poştali.
“A fost a 40-a ediţie a Marşului Factorilor Poştali la care au participat 84 de factori poştali, câştigătorii din fiecare judeţ la masculin şi feminin. A fost o premieră pentru municipiul nostru. Am fost onoraţi pentru că a fost o premieră şi au fost oameni din toată ţara. A fost prezentată conducerea companiei, liderii de sindicat, directorii judeţeni. Am avut şi invitaţi de la Consiliul Judeţean, de la Primărie. Pentru noi a fost un eveniment deosebit”, a declarat Monica Zai, preşedintele Sindicatului din Poşta Română Maramureş.
La masculin, proba de mărşăluit a constat în parcurgerea a 7.500 de metri, iar la feminin, 3.000 metri. Competiţia a beneficiat şi de un arbitraj profesionist realizat de arbitrii Ovidiu Dulf, Terezia Pop şi Delia Grumaz.
Directorul Companiei Naţionale Poşta Română, Mircea Tudosie, a remarcat că ediţia din acest an va rămâne una de neuitat pentru toţi participanţii. “Această acţiune organizată în cea mai frumoasă zonă a ţării va rămâne în memoria fiecărui participant, fiindcă este o ediţie aniversară. Mă înclin în faţa celor care mărşă­lu­iesc pe o asemenea căldură, iar învingătorul nu este cel care ajunge primul la finiş, ci cei care trec linia de sosire, indiferent de ordine. Eu nici măcar nu pot să particip la o asemenea competiţie şi de aceea o admir”, a declarat Mircea Tudosie, directorul Companiei Naţionale Poşta Română.

La final, cei mai buni factori poştali au fost premiaţi. Festivitatea de premiere s-a desfăşurat într-un cadru deosebit, tocmai la Muzeul Satului din Baia Mare. La categoria cel mai tehnic participant a fost declarat câştigător Gheorghe Talpoş de la Oficiul de Poştă din Baia Mare. La bărbaţi, locul al III-lea a fost obţinut de Claudiu Costescu din Vâlcea, locul al II-lea de Tiberiu Crăciun din Sibiu, iar pe locul I s-a clasat Victor Romaşcan din Suceava. La femei, locul al III-lea a revenit Marianei Szekely din Hunedoara, locul al II-lea, Feliciei Moisa din Bacău, iar locul I a fost câştigat de Mioara Făcăoaru din Harghita.
Câştigătorii se vor întrece în această toamnă la Balcaniada Marşului Factorilor Poştali. În decursul anilor, poştaşii români şi-au construit o reputaţie serioasă la Balcaniadă, reuşind să câştige zeci de medalii de aur, argint şi bronz. Remarcabilă a fost performanţa reprezentanţilor Poştei Române şi la fazele europene ale competiţiei, aceştia obţinând locul I la fete în anii 1996, 1997 şi 1998, iar la băieţi, locul III în anii 1997 şi 1998. În anul 2018, delegaţia Poştei Române a obţinut două medalii la Balcaniada Marşul factorilor Poştali care a avut în luna august la Sarajevo (Bosnia-Herţegovina).

Aprecieri sindicale

La eveniment au participat şi Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SNLP), dar şi Marcel Giurge, cunoscut pentru activitatea sindicală intensă, aflat acum în conducerea Oficiului Judeţean de Poştă Cluj. Cu această ocazie, Matei Brătianu a apreciat schimbările din sistem, arătând că anul trecut s-au operat majorări salariale în cazul angajaţilor poştei. “Cu această conducere venită direct din Poşta Română, am reuşit să terminăm datoriile, să acordăm sporul de continuitate, plata orelor suplimentare, dar şi sporul pentru programul frac­ţio­nat. Anul trecut s-a făcut dreptate şi pentru 13.000 de salariaţi, care au beneficiat de o majorare brută a salariului, cu 300 de lei. Anul acesta vor lua sporul de loialitate toţi angajaţii care au o vechime în Poştă, de la 5 ani în sus. Acum un factor poştal are un salariu net de 1.460 lei şi noi sperăm că, în maxim 2 ani, aceştia vor primi o majorare de 470 lei net”, a spus Matei Brătianu, preşedintele Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SNLP).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.