Cât costă învăţământul… gratuit?

0
41

Învăţământul gratuit, garantat de Constituţie, e doar o exprimare iluzorie. În realitate, în fiecare an şcolar, părinţii sunt nevoiţi să cheltuie efectiv mii de lei pentru a le asigura copiilor toate cele necesare unui parcurs educaţional fără griji.

• 400 de lei, un ghiozdan bine echipat

Putem începe lejer cu exemplul grădiniţei (de stat). Câteva rânduri de haine, o geacă de toamnă, încălţăminte (din piele), o căniţă pentru apă, un ghiozdănel. Aproximativ 600 de lei. Urmează fondul grupei (50 de lei per an). Meniul zilnic: între 11 şi 15 lei. La o unitate particulară, cheltuielile lunare (taxă educaţională plus mâncare) s-ar ridica la circa 900 de lei. Mai socotim florile de început şi sfârşit de an şcolar? La clasele primare şi gimnaziale costurile cresc. Exponenţial. Ghiozdanul din prima zi, achiziţionat undeva la suma cuprinsă între 50 şi 200 de lei, ar trebui să cuprindă următoarele rechizite: caiete de limba română (15-20 lei), caiete de matematică (în jur de 10 lei), caiete de biologie şi geografie (5 lei), caiet de muzică (1,5-2,5 lei), un bloc de desen (5-15 lei), creioane colorate, acuarele, pahar de plastic, foarfecă, lipici, dosar de plastic (25-50 de lei), penar echipat cu stilou, rezerve, pix, creion, radieră, ascuţitoare, riglă (40-100 de lei). Total aproximativ – 400 de lei. În unităţile care cer uniformă, îmbrăcămintea de acest tip ar mai scoate din buzunarele părinţilor între 150 şi 300 de lei. Pe o pereche de pantofi de toamnă ar mai cheltui între 100 şi 200 de lei, iar pentru un echipament sport (cu trening, tricouri, pantofi sport) – între 150 şi 400 de lei. După începerea anului şcolar, copiilor li se vor mai cere caiete pentru teme (30-100 de lei) şi, foarte probabil, manuale auxiliare ce ar putea costa, în total, cam 100-300 de lei.

• deşi nelegal, fondul clasei încă se mai colectează în şcoli

Negreşit, anul şcolar va aduce noi provocări financiare părinţilor: caiete (în jur de 40 de lei), materiale auxiliare gen creione, acuarele, lipic etc. (aproximativ 50 de lei), în vreme ce în semestrul al doilea ar mai putea cheltui pe caiete între 30 şi 100 de lei, iar pe materiale auxiliare între 100 şi 300 de lei. Deşi nelegal, fondul clasei, stabilit între 50 şi 150 de lei, încă se mai colectează în şcoli. Din aceşti bani, cadrele didactice cumpără: cretă, burete pentru tablă, markere, hârtie pentru xerox, săpun etc. Pentru un copil interesat de concursuri extraşcolare ori de excursii, părinţii vor mai scoate din buzunar aproximativ 400 de lei într-un an şcolar. Dacă mai punem la socoteală florile care se dau la început şi la sfârşit de an şcolar, de Crăciun etc., din bugetul unei familii se mai scad între 180 şi 300 de lei. Total cheltuieli per an şcolar? Între 1.500 şi 3.000 de lei. Dacă ar opta pentru învăţământ privat, costurile ar fi chiar şi de trei ori mai mari într-un an şcolar. Şi încă nu am calculat mâncarea zilnică ori transportul spre şcoală. Costurile însă cresc odată cu vârsta copilului, dar şi cu cerinţele cadrelor didactice astfel că, la nivel de liceu, cheltuielile sunt şi mai ridicate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.