În primele 8 luni din 2019 • Guvernul a împrumutat 80% din suma propusă pentru acest an

0
19

Guvernul a împrumutat, deja, în primele 8 luni ale anului, aproape 60 miliarde lei dintr-un obiectiv de 72 miliarde pentru întreg anul.
Pentru a se încadra, autorităţile ar trebui să mai împrumute, pentru perioada septembrie-decembrie, 14 miliarde lei, ceea ce înseamnă 3,5 miliarde pe lună.
Aproape două treimi din banii împrumutaţi în acest an au ca destinaţie plata unor datorii mai vechi, ce au ajuns la scadenţă.
Suma împrumutată până acum de pe piaţa internă şi externă a ajuns la 58,3 miliarde lei, ceea ce reprezintă mai mult de 80% din totalul de 72 de miliarde planificat (15 miliarde euro). Din aceştia, 44 miliarde lei vor fi folosiţi pentru plata datoriilor care ajung la scadenţă în cursul acestui an, restul fiind necesari pentru acoperirea deficitului bugetar.
În 2018, în contextul unui deficit bugetar ridicat, tot la circa 3%, necesarul brut de finanţare s-a situat la aproximativ 74 miliarde lei.
În luna martie, statul a împrumutat 3 miliarde euro, cea mai mare sumă de până acum la o singură ieşire pe pieţele externe, iar în iulie a venit a doua ieşire pe extern, cu un împrumut de 2 miliarde euro. Astfel, necesarul de finanţare de pe pieţele externe, ce fusese planificat la 4,25 miliarde euro, a fost deja depăşit.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.