Festivalul Internaţional Coral “Liviu Borlan”, ediţia a IX-a • O reverenţă pentru compozitor şi pentru creaţia sa

0
138

Ceea ce se întâmplă de nouă ani în Baia Mare demonstrează că muzica este bucuria sufletului. Ediţia 2019 a adus în Baia Mare coruri din Cehia, Slovacia, Ungaria şi România. Au fost, aşa cum spuneam la fiecare ediţie, zile pline de muzică şi o reverenţă pentru compozitorul Liviu Borlan şi creaţia sa.
De la el ne-au rămas compoziţii care bucură sufletul publicului, pe care îl iubea şi îl respecta.
Organizatorii – Aso­ciaţia Prietenii Armoniei şi Corala Armonia – nu s-au dezminţit nici de această dată, creând un cadru de desfăşurare, jurizare, concerte simultane, workshop, socializare şi prietenie impecabile. Seara festivă a demonstrat că muzica nu are graniţe.
Chiar dacă nu sunt multe zile de concurs, activităţile desfăşurate dau măsura unui eveniment muzical de excepţie. Păcat că formaţiile corale din România nu au curajul să vină la Festivalul Liviu Borlan.
Corurile participante, chiar dacă puţine la număr, ne-au încântat cu evoluţia lor. atent evaluată de un juriu de profesionişti: Voicu Enăchescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale Corale din România, dirijorul corului Preludiu, preşedintele juriului; Ivo Antognini, Conservatorul din Lugano, Elveţia; Grigore Mircea Cudalbu, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti; George Dumitriu, Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi; Cornel Groza, Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca; Anna Moniuszko, Universitatea de Muzică “Fryderyk Chopin”, Varşovia, Polonia; Theodora Pavlovich, Academia Naţională de Muzică, Bulgaria; Maria Pocol, Colegiul de Arte Baia Mare.

Locul I şi Trofeul Liviu Borlan - Corul Vox Antiqua, Ungaria
Locul I şi Trofeul Liviu Borlan – Corul Vox Antiqua, Ungaria

Iar ca semn al recunoaşterii internaţionale, directorul artistic al festivalului este Andrea Angelini, Italia, care este şi observator din partea Federaţiei Internaţionale de Muzică Corală.
Indiferent de premiul obţinut, toate corurile participante merită felicitări şi aplauze. În spaţiul plin de armonie al Maramureşului, organizatorii au avut premii pentru toată lumea. Premierea şi spectacolul de gală au avut loc la Biserica greco-catolică Sf. Anton, un spaţiu generos, plin de armonie. Odată cu premierea, pentru bucuria ascultătorilor, corurile au interpretat, la alegere, două sau trei piese, la alegere.
În ordinea crescătoare a punctajului obţínut, cu 79,21 puncte -Ag 1, Corala Paul Constantinescu, Ploieşti, dirijor Cris­tian Boldorea, România, a primit premiul CCI Marmureş, şi Premiul special oferit de Asociaţia Om pentru om.
Cu 80,08 puncte – Ag 2, şi cu argumentul că se poate comunica prin limbajul universal al muzicii, Corul Gregoriana, Kosice, Slovacia, dirijor Marek Klein, a obţinut Premiul de popularitate şi Premiul oferit de Mass-Media.

Cu 83,89 puncte – Ag. 2, Corul Cantarad, Arad, România, dirijor Magdalena Loedi, a urcat pe podium, obţinând locul III. Corul a fost recompensat şi cu premii speciale din partea Clubului Rotary şi Asociaţiei Turnul Ştefan. Premiul a fost înmânat de domnul Cornel Groza, membru al juriului.

Locul II - Corul Moravia, Cehia
Locul II – Corul Moravia, Cehia

Cu 89,67 puncte – Gold 1 – Corul Moravia, Cehia, dirijor Josef Surovik, a obţinut locul II, înmânat de Ivo Antognini, membru al juriului. Corul Moravia a mai fost recompensat cu Premiul Prieteniei, oferit de Asociaţia Prietenii Armoniei.

Locul I, cu 91,38 puncte – Gold 2 – a revenit Corului Vox Antiqua, Debrecen, Ungaria, dirijor Csaba Kiss. S-au impus prin omogenitate, precizie şi fineţe în interpretare, prin respectarea stilului şi caracterului naţional propriu fiecărei lucrări, demonstrând că muzica este calea strălucitoare pe care compozitorul călătoreşte pentru a aduce cântecul său oamenilor. Premiul a fost înmânat de doamna Theodora Pavlovich, membru al juriului.

Trofeul „Liviu Borlan”

Locul III - Corul Cantarad, RomâniaLocul III - Corul Cantarad, România
Locul III – Corul Cantarad, România

Toate lucrurile profunde sunt cântec – spunea compozitorul Liviu Borlan. Bucuria muzicii nu trebuie niciodată întreruptă. Faceţi-o să sune frumos şi să trăiască cu adevărat.
Juriul a decis, cu 88,05 puncte, că Trofeul „Liviu Borlan”, pentru cea mai bună interpretare a unei compoziţii semnate de Liviu Borlan, la cea de-a noua ediţie a festivalului care-i poartă numele revine corului Vox Antiqua, Debrecen, Ungaria, dirijor Csaba Kiss. Nici nu vă imaginaţi ce bucurie şi emoţie s-au declanşat. Corul a interpretat în concurs şi în Gala festivalului compoziţia Cântec de haiducie. Ferice de tine, Liviu Borlan, că te bucuri de asemenea postumitate. Premiul a fost înmânat de domnul Voicu Enăchescu, preşedintele juriului.
Au fost două zile pline de muzică, cu oameni frumoşi, cu muzică de calitate, cu pasiune pentru interpretarea ei, cu mesaje de bucurie şi speranţă pentru o lume mai bună. Au fost cuvinte de mulţumire pentru corişti şi bucuria pe care au împărtăşit-o cu noi! Pentru organizatori şi parteneri, pentru juriu, pentru sponsori şi gazde, pentru publicul iubitor de muzică corală.
S-a muncit mult, pentru un festival care să se ridice la standarde. E trist că Baia Mare nu are o sală de spectacole decentă. Avem casă de cultură şi Casa tineretului, dar ele nu sunt nici pe departe ceea ce ar trebui să fie. Poate anul viitor, când va avea loc a X-a ediţie a Festivalului Internaţional Coral Liviu Borlan, lucrurile vor sta altfel.
Cu ediţia a noua, s-a mai scris o filă în istoria festivalului. Până în septembrie 2020, să rămânem cu magia muzicii şi speranţa că vom avea un lăcaş de cultură aşa cum merită Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.