• Conferinţa Internaţională de Onomastică „Numele şi Numirea”, ediţia a V-a, Baia Mare, 3-5 septembrie 2019 •
Între 3 şi 5 septembrie 2019 a avut loc la Baia Mare cea de a V-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Onomastică, Numele şi Numirea (ICONN 5), la care s-au înscris 120 de specialişti din 22 de ţări: Albania, Algeria, Anglia, Austria, Belarus, Bulgaria, Canada, Cehia, Germania, Ghana, Italia, Japonia, Lituania, Nigeria, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Spania, Statele Unite ale Americii, Ucraina, Ungaria.
Conferinţa este organizată de Centrul de Onomastică de la Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, de către un comitet condus de prof. univ. dr. habil. Oliviu Felecan, în prezent şi Redactor-şef al revistei Onoma, fondată în 1950, ca Jurnal al Societăţii Internaţionale de Ştiinţe Onomastice (ICOS), cu sediul în Suedia, la Uppsala.
Prin tema propusă, Multiculturalism în onomastică, şi ediţia din anul acesta a oferit cercetătorilor, ca şi subiectele anterioare – Interferenţe multietnice în antroponimie, Onomastica în spaţiul public actual, Convenţional / neconvenţional în onomastică, Sacru şi profan în onomastică –, posibilitatea de a analiza fenomenul sub nebănuite ipostaze, atât în diacronie, cât şi în sincronie.
Exemplul evident l-au oferit chiar lucrările susţinute în plenul Conferinţei: Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei Române, Nume de locuri în texte vechi româneşti. Între modelul cultural şi constrângeri administrative; Grant W. Smith, Eastern Washington University, Class and irony in the names of Measure for Measure; Peter Jordan, Österreichische Akademie der Wissenschaften, Exonyms as expressions of intercultural relations; Valéria Tóth, University of Debrecen, Methodological problems in Etymological Research on Old Toponyms of the Carpathian Basin; Ştefan Oltean, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, A semantic-referential perspective on name and naming.
Numărul mare de participanţi a impus ca celelalte lucrări să se desfăşoare în patru secţiuni, în paralel, timp de două zile, în funcţie de tematică şi limbă (engleză, franceză, germană, italiană, română), astfel încât autorii să poată fi prezenţi şi la alte susţineri: Multiculturalism în spaţiul public; Multiculturalism în antroponimie; Multiculturalism în antroponimia istorică; Multiculturalism în antroponimia literară (şi în cinematografie); Multiculturalism în toponimie; Multiculturalism în toponimie şi antroponimie; Teorie şi practică în etimologia toponimică.
Au fost deci două zile pline de comunicări, de discuţii şi întrebări, din care cu toţii, tineri şi mai puţin tineri, şi-au îmbogăţit cunoştinţele şi au constatat în acelaşi timp şi stadiul înalt la care se află studiile onomastice în prezent, atât la nivel teoretic, cât şi particularizat, la nivelul unei ţări ori zone pe care participanţii au reprezentat-o, dovedind aportul fiecărei etnii în parcursul istoric.
Nu este deloc neglijabilă implicarea tinerilor cercetători – masteranzi şi doctoranzi – de la CUNBM şi din alte centre universitare, prezenţi cu comunicări, care au atras atenţia auditoriului. Publicarea lor în volum, sub evaluarea atentă şi avizul unui Comitet ştiinţific internaţional, ca şi indexarea volumelor, tip Proceedings, în cea mai prestigioasă bază de date, ISI Web of Science, vor fi argumente ale recunoaşterii ştiinţifice, a pregătirii profesionale, dar şi a importanţei Conferinţei de la Baia Mare.
De altfel, mulţi dintre participanţi, personalităţi marcante pe plan mondial în domeniul lingvisticii, au ţinut să sublinieze că „Centrul Universitar din Baia Mare a devenit, cu adevărat, o prestigioasă „Şcoală” de onomastică, recunoscută în cercurile academice internaţionale.
Prof. univ. dr. Nicolae Felecan