Soluţie pentru revendicările pensionarilor IPEG

0
136

Președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan și directorul Casei Județene de Pensii, Lucica Pop, s-au întâlnit ieri, 11 septembrie 2019, la Palatul Administrativ din Baia Mare, cu pensionarii maramureșeni care au lucrat la Întreprinderea de Prospecţiuni şi Explorări Geologice (IPEG).
Gabriel Zetea a spus că problemele pensionarilor ar putea fi rezolvate, în scurt timp, printr-o Or­do­nanță de Urgență a Guvernului.
Vasile Leș, reprezentantul pensionarilor IPEG, a prezentat istoricul problemelor cu care se confruntă grupul de persoane pe care-l reprezintă. Acesta a men­ționat că aplicarea legislaţiei din domeniul pensiilor a dus la inechități și discriminare între diverse categorii profesionale în funcție de data pensionării, deși aceștia au prestat activități similare în subteran, cu stagii de lucru identice, în aceleași condiţii de risc profesional și având aceeași valoare a contribuțiilor sociale. Foștii angajați IPEG au contestat modul de acordare a pensiilor, exprimându-și îngrijorarea față de excluderea de la recalcularea pensiilor, conform Legii 221/2018, a foștilor anga­jați IPEG, care deși au prestat activități în subteran, asemenea angajaților din exploatările miniere, nu beneficiau de aceleași drepturi.
Președintele Gabriel Zetea a subliniat faptul că în cursul zilei de marți, 10 septembrie 2019, s-a găsit soluția pentru ca pensionarii IPEG să beneficieze de aceleași pensii ca și ceilalți care au muncit în subteran.
”Nu protestul făcut de angajații IPEG în fața Palatului Administrativ m-a determinat să insist la ministrul Marius Budăi ca să rezolve această problemă, ci faptul că am promis că voi face tot ce îmi stă în puteri să vă ajut. Și pentru că îmi doresc ca și atunci când nu voi mai fi în funcție, să pot să mă întâlnesc cu domniile voastre pe stradă și să ne salutăm cu respect și înțelegere, fără să fie animozități între noi. În luna iulie, ministrul Muncii a promis că va analiza situația și va căuta soluțiile legale, însă acest lucru nu s-a putut realiza peste noapte. Trăim într-o țară europeană care are nevoie de un nivel de trai decent și acestea sunt motivele care m-au determinat să insist atât la ministrul Marius Budăi, cât și la premierul României, Viorica Dăncilă, pentru a oferi soluția în cazul pensionarilor IPEG.Și solu­ția este adoptarea unei Ordonanțe de Urgență, care va fi elaborată în perioada următoare de Ministerul Muncii și care va prevedea ca, în noua Lege a Pensiilor, să fie cuprinse și categoriile de pensionari cum este cazul ce­lor de la IPEG. Mai mult, se dorește ca revedincările pensionarilor să fie satisfăcute inclusiv retroactiv”, a arătat preșe­dintele Consiliului Jude­țean Mara­mu­reș, Gabriel Zetea.
Pensionarii de la fosta Întreprindere de Prospecţiuni şi Explorări Geologice s-au arătat mulțumiți de soluția găsită, solicitând Casei Județene de Pensii Maramureș să recalculeze pensiile lor cât mai curând după adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență. (A.B.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.