Yulong Li: de la orchestra şcolară din Beijing, la Fanfara Municipală Baia Mare

0
258

Cântă la clarinet cu multă seriozitate şi dăruire, iar Fanfara Municipală Baia Mare a devenit din această vară a doua sa familie. Clarinetistul Yulong Li s-a stabilit în Baia Mare, după ce s-a căsătorit cu o băimăreancă. La început nu a fost încântat de micul orăşel din Maramureş pentru că îi lipsea aglomeraţia şi farmecul oraşului natal, Beijing. Acum s-a adaptat şi spune că pentru el, aici este acasă. S-a obişnuit cu oamenii, cu mâncărurile, dar şi cu…horinca. Yulong Li pare să fi adoptat chiar şi atitudinea maramureşenilor, pentru că e la fel de prietenos, cu zâmbetul pe buze şi cu o anumită căldură în purtarea cu semenii săi. În plus, Li Yulong şi-a regăsit vechea sa pasiune, aceea de a cânta la clarinet, instrument pe care l-a studiat din copilărie, fiind membru al orchestrei ce a funcţionat la şcoala unde învăţa. Pe lângă cântatul la clarinet, Li Yulong mai face traduceri, fiind absolvent al unui master în specializarea: limba engleză-limba chineză. Vrea să înveţe şi limba română şi a promis că următorul interviu îl vom realiza, dialogând chiar în limba română.

Vis transformat în realitate: a visat că e din nou în orchestra de la Beijing şi a ajuns în fanfară

Primirea lui Li Yulong în Fanfara Municipală Baia Mare s-a desfăşurat destul de rapid. În casa sa din Baia Mare, instrumentistul obiş­nuia să cânte aproape zilnic la clarinet. Aşa l-au auzit vecinii cântând. Apoi, în casa familiei Li a venit un tenor care le-a facilitat intrarea în fanfară. Astfel, visul clarinetistului chinez, de a reintra într-o orchestră a devenit real.
“De la vecini am aflat de Fanfara Municipală. Le-am dus nişte bere de casă, făcută de noi şi i-am întrebat dacă nu au cunoştinţă despre cineva care ar avea nevoie de un clarinetist. Seara a venit la noi, tenorul Marian Buzilă din Satu Mare. L-a contactat pe Florian Mătăsaru, dirijorul fanfarei, l-a întrebat dacă nu are nevoie de un clarinetist. Fanfara chiar căuta instrumentişti, clarinetişti şi ne-a întrebat dacă am fi interesaţi. Am mers la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară să îi ascultăm pe cei din fanfară”, a relatat Li Yulong.
La rândul său, soţia lui Yulong, Raluca îşi aminteşte că în acea zi “instrumentiştii fanfarei chiar au cântat o melodie pentru el, polca clarinetelor. I-a plăcut mult, a zis că sunt simpatici. Am mers apoi la prima repetiţie şi i-a plăcut mult, s-a simţit ca şi acasă. A spus că, deşi sunt mai în vârstă, sunt foarte amuzanţi. De asta îi place să cânte în orchestră, e ca într-o familie. Uneori, poate te mai cerţi, dar când concertul începe, toţi suntem împreună, uiţi toate lucrurile. Când a auzit de la Marian că fanfara are nevoie de instrumentişti a fost încântat. Chiar cu câteva zile înainte avusese un vis cu fosta lui orchestră din Beijing. A visat că s-a întors acasă şi că din nou cântă cu ei. Şi s-a bucurat mult”, a mărturisit Raluca.

Vrea să fie primul chinez care cântă folclor românesc

Este o certitudine că muzica sparge orice bariere, indiferent de vârstă, na­ţie, cultură. Aşa s-a întâmplat şi cu Yulong. S-a adaptat într-un timp scurt în Fanfara Municipală, s-a obişnuit cu repertoriul diversificat, cu prezenţa la diferite manifestări. Şi publicul îl priveşte ca pe unul de-al casei. “Publicul nu se uită insistent, ci din contră, pentru ei e ceva firesc, nu au venit ca la un spectacol, ca să vadă un chinez. Îmi place să cânt în orchestră, de asta m-am apucat de clarinet. Întotdeauana am cântat în orchestră. Acum îmi place şi mai mult de­cât atunci când eram copil. Lucrând acasă, am timp şi mai mult, îmi place să socializez. Muzica e diferită faţă de ce am cântat înainte. Aici, repertoriul e variat”, a precizat clarinetistul chinez.
El a mai arătat că i se par interesante manifestările naţionale, chiar dacă acestea sunt la o scară mică în comparaţie cu paradele militare din China. De asemenea, o noutate pentru el a fost prezenţa preoţilor militari la aceste ceremonii.
Li Yulong mai spune că ar vrea să înveţe să cânte melodii din folclorul românesc. “E ceva nou şi mi-aş dori să învăţ să cânt muzică populară românească. Nu cred că există chinez care să cânte muzică populară românească, mi-ar plăcea să fiu primul”. În plus, el şi-a propus ca împreună cu fanfara să îi cânte mamei sale o melodie chineză cu noii lui colegi. “Mama mea vine săp­­tămâna viitoare în Baia Mare şi vom face un cântecel din China să fie cântat de fanfară”.

“Aici e acasă”

Chiar dacă la început nu i-a plăcut în Baia Mare, acum s-a adaptat. “Îmi place aici. Aici e acasă. Nu sunt aici să fac business, sunt aici să trăiesc”.
Îi plac şi românii, România, dar şi Baia Mare. “La început a fost diferenţa mare de cultură, de mâncări, de preocupări. Acum m-am adaptat. E ca şi acasă, am tot mai mulţi prieteni, cânt în fanfară, am pasiuni tot mai multe. Încet îmi găsesc locul. România nu e ca Australia, Anglia, America unde sunt mulţi chinezi, e o societate mai internaţională. În România trebuie să te integrezi şi să îţi faci prieteni locali. Îmi place în Baia Mare pentru că e un oraş mic, cochet, cu­rat. Îmi place mult natura, munţii din România. E o ţară foarte frumoasă. Îmi place în special la ţară, satele româneşti. Am văzut mănăstirile din Moldova, am fost în sud, la Sighişoara, Sibiu, peste tot, mai puţin la mare. Văd schimbări de la an la an. Prima dată am venit în 2011. Sunt schimbări în bine pe an ce trece”, a adăugat Li Yulong.
Se declară fascinat de ospitalitatea românilor, de comuniunea în care trăiesc. “Când mergem la ţară la bunica niciodată nu ne întoarcem cu mâna goală: tot timpul primim lapte, ouă, nu plecăm fără să închinăm un pa­har de ţuică”, a punctat clarinetistul.
Treptat s-a obişnuit şi cu mâncarea tradiţională, mai puţin cu mămăliga. “Îmi plac sarmalele cu păsat, dar şi micii. Mi se pare ca o legendă ideea că micii sunt foarte buni. De fiecare dată când mănânc mi se spune: aceştia nu sunt aşa buni, sunt mici şi mai buni. Cei gătiţi de trompetistul din orchestră, Radu, au fost însă cei mai buni. Nu îmi place mămăliga”, a afirmat Li Yulong.

“Să fim puţin mai mândri că suntem români”

Împreună cu soţia lui, Raluca a călătorit prin întreaga lume şi a observat frumuseţea României şi a poporului român. Crede că “aici mai găseşti tradiţii, oamenii sunt apropiaţi unii de alţii” şi că “noi ar trebui să fim puţin mai mândri că suntem români, să păstrăm folclorul, tradiţiile pentru că altfel tindem să le pierdem”.
Li Yulong nu a adoptat doar stilul de viaţă românesc, ci chiar şi credinţa ortodoxă. În 2012 când s-a căsătorit a decis să se boteze ortodox, cununia religioasă desfăşurându-se la o biserică ortodoxă din Maramureş.
Când nu cântă la clarinet, Yulong preferă să gătească sau să prepare bere de casă. “Suntem primii băimăreni care am câştigat locul 3 la o competiţie internaţională de profil din Buureşti. Cei din capitală au spus că e prima dată când Baia Mare are un reprezentant. Am mai câştigat şi în Shanghai lo­cul 3, acum vreo doi ani”, a spus soţia lui Yulong, Raluca.
Deşi a stat puţin în Baia Mare, clarinetistul chinez vrea să le insufle şi celorlalţi localnici dragostea pentru cultură şi artă. “Să punem mai mult accent pe artă şi cultură în oraşul nostru, să încurajăm mai mult copiii să înveţe la un instrument, sau să înveţe pictură, desen pentru că ajută mult”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.