Expoziţie retrospectivă, semnată: Călin Moldovan

0
46

A stat pe gânduri dacă să vină în faţa publicului cu lucrări noi sau cu o expoziţie retrospectivă, având în vedere că a împlinit 40 de ani de viaţă. În cele din urmă, Călin Moldovan a decis să prezinte publicului mai multe ipostaze din viaţa sa de artist. În expoziţia deschisă la Galeria Artă a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare se regăsesc lucrări de grafică îmbinate cu pictura şi sculptura, lucrări de datează încă din timpul şcolii gimnaziale.
“Nu mi-a venit să cred când Călin Moldovan mi-a zis că sunt 40 de ani în spatele lui. El pleacă de la momentele de gimnaziu când îl avea ca profesor pe artistul plastic Ilie Cămărăşan. Se simte că a avut un parcurs interesant de la grafică la pictură, sculptură. Întotdeauna e la graniţa dintre desen şi culoare. Întotdeauna e pictură, cu o gamă restrânsă de culoare. Rămâne în esenţa graficii”, a remarcat în debutul vernisajului, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare, Laura Ghinea.
La rândul său, artistul Bertalan Kovacs a remarcat şi el etapele diferite din viaţa artistului Călin Moldovan. În toate este caracterizat de o maturitate artistică. “Călin ne prezintă diferite etape. Are lucrări din perioada şcolii generale, am asistat la seriozitatea lui încă din clasele de şcoală. Se integrează stilistic într-un univers plastic din start şi a dobândit o maturitate, ce se observă şi în portretul profesorului său, artistul Ilie Cămărăşan care l-a marcat profund pe Călin. Îl ştiu din liceu cu o seriozitate care puţin îl depăşea. Încă de atunci parcă avea o meditaţie profundă. De altfel se observă înclinaţia spre filozofie”, a punctat Bertalan Kovacs. Artistul a mai regăsit în lucrările lui Călin Moldovan preocuparea pentru umbră, dar şi bucurie pentru zbor. Dincolo de toate acestea se observă consecvenţa pe o anumită linie stilistică, dar şi cromatica specifică, de exemplu, verdele unic pe care îl redă în tablourile sale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.