Lansarea volumului ”Arta din România”

0
30

Ședința de îndată a Consiliului Județean Maramureș, de joi, 5 septembrie 2019, a început cu lansarea volumului ”Arta din România”, o lucrare impresionantă, editată de Academia Română și sprijinită financiar și de Consiliul Județean Maramureș. Preşedintele Gabriel Zetea a subliniat că includerea în carte a Școlii de Pictură Băimărene reprezintă un punct de cotitură. În 2018, instituția a participat la două astfel de proiecte, ”100 de personalități maramureșene” și ”Arta din România”. Câte un exemplar va ajunge la fiecare primărie din Maramureș.
”Pe lângă Academia Română, în partea de debut a cărţii se vorbeste despre Consiliul Judeţean Maramureş ca instituţie coautoare la acest volum impresionat, care va rămâne în istoria culturii”, a arătat șeful adminis­tra­ției județene.
Detalii despre lucrare a oferit Tiberiu Alexa (foto), directorul Muzeului Jude­țean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare”. Acesta a arătat că este pentru prima dată când Academia Română izbutește să elaboreze, să publice și să introducă pe piața națio­nală și internațională un tratat al artei din România, prima tentativă, din 1968-1973, rămânând nefinalizată.
”Am fost onorați să fim cooptați în comitetul re­dac­țional, fiindu-ne solicitat un text despre Centrul Artistic Baia Mare, scriere care ne va reprezenta în marile biblioteci ale lumii. Intrăm cu fruntea sus în istoriografia europeană, în istoriografia internațională de artă cu un text echilibrat și ponderat, care eviden­ția­ză ceea ce este important și ne diferențiază de alte puncte de vedere istoriografice. În același timp, valorifică la maximum întregul patrimoniu al Muzeului Ju­dețean de Artă”, a declarat directorul Tiberiu Alexa.
Consilierii județeni Ma­­rinel Kovacs, Teodor Ardelean, Anton Rohian şi Gheorghe Mihai Bârlea au avut cuvinte de laudă la adresa Centrului Artistic Baia Mare, dar și această lucrare valoroasă pentru Maramureș şi pentru arta din România. (A.B.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.