Hirotonire de preot la hramul din Şişeşti

0
132

Duminică, 8 septembrie, credincioşii din parohia greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Şişeşti (preot paroh Gabriel Horţ) au sărbătorit hramul mic al bisericii. Evenimentul a fost amplificat de ridicarea la treapta preoţiei a diaconului Frinc Octavian Dumitru prin punerea mâinilor Preasfinţitului Vasile Bizău, episcopul greco-catolic de Maramureş.

• “O vocaţie cu totul particulară în Biserică este chemarea la preoţi”

„Sărbătoarea aceasta vine, în fiecare an, cu aceeaşi încărcătură emoţională pentru că ne invită şi pe noi la o naştere de sus, la o naştere de-a doua. Şi naşterea de-a doua, care a început prin botez, se actualizează în fiecare zi. Trăirea în credinţă este o naştere din nou şi multe lucruri le înţelegem diferit atunci când privim cu ochii credinţei… Naşterea Preacuratei Nascătoare de Dumnezeu ne propune fiecăruia dintre noi să mulţumim lui Dumnezeu pentru darul vieţii şi în acelaşi timp, să ne actualizăm fiecare dintre noi, vocaţia (…) O vocaţie cu totul particulară în Biserică este chemarea la preoţie, pentru că este pusă în slujba comunităţii şi această vocaţie este un dar al lui Dumnezeu: slujirea”, a mărturisit Preasfinţitul Vasile în cadrul omiliei. Despre slujire şi mulţumire a vorbit şi noul hirotonit, părintele Octavian, care, în discursul său, a adus în atenţia credincioşilor prezenţi întregul colectiv de persoane care i-a marcat parcursul de formare, care a contribuit la creşterea sa întru credinţă: de la familie, la bunici, străbunici, la preoţii din localitatea natală, Bârsana, urmând apoi să amintească dintre preoţii săi de formatorii din liceu, facultate şi din perioada sa masterat, urmat la Roma.

• Diacon în parohia greco-catolică “Sfânta Cruce” din Bologna, Italia

Frinc Octavian Dumitru s-a născut în 1978, în Sighetu Marmaţiei, fiind originar din Bârsana. Şcoala gimnazială a urmat-o în localitatea natală. Simţind încă din fragedă copilărie chemarea la Sfânta Preoţie, a urmat Seminarul Teologic Liceal „Inocenţiu Micu Klein” din Cluj-Napoca. După absolvire, s-a înscris la Institutul Teologic „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare şi, după trei ani, a fost trimis la Roma spre aprofundarea cunoştinţelor teologice, fiind alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma. Între anii 2000-2002, a studiat Filosofia la Universitatea Pontificală Gregoriană, iar apoi a continuat cu anul integrativ pentru studenţii orientali la Institutul Pontifical Oriental (2002-2003). După finalizarea anului integrativ, a urmat studiile de Licenţă în Teologie la Universitatea Pontificală Gregoriană şi cele de Masterat în Drept Canonic la Universitatea Pontificală din Lateran (2003-2009). După nouă ani de studii strălucite la Roma, în anul 2009, s-a întors în ţară unde a ocupat funcţia de consilier relaţii publice în cadrul Curiei Arhiepiscopiei Majore, iar din anul 2011 – aceeaşi funcţie în cadrul Eparhiei Greco-catolice de Maramureş, fiind secretarul personal al Preasfinţitului Vasile Bizău. Din anul 2010, este Judecător în cadrul Tribunalului Ordinar al Bisericii Române Unite, iar din 2015 este Judecător în cadrul Tribunalului Intereparhial de Primă Instanţă al BRU. Din anul 2011, este redactor-şef al nou înfiinţatei reviste Eparhiale Lumina Credinţei. A fost hirotonit diacon la data de 22 august 2016 prin punerea mâinilor Preasfinţitului Vasile Bizău. A activat ca diacon în parohia greco-catolică “Sfânta Cruce” din Bologna, Italia, fiind în acelaşi timp şi profesor de religie la Modena, Italia. Momentan este doctorand în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.