Cancerele de sânge

0
58

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice
Transplantul cu celule stem hematopoietice poate salva viața pacienților care suferă de peste 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și afec­țiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburările metabolice moștenite. În momentul în care un om are nevoie de transplant, se caută în registrul național și în cele din întreaga lume o persoană identică genetic.
Puteți deveni potențial donator prin înscrierea în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Înscrierea se face online.
În momentul de față, pentru 37 de pacienți din România nu s-a găsit niciun donator compatibill. Toți acei oameni își aș­teaptă eroul, care să le redea șansa la viață.
„Șansele unui pacient din România de a-și găsi un donator compatibil cresc odată cu numărul donatorilor voluntari în­scriși în Registrul din România. Un număr mai mare de persoane înscrise în Registrul din România va mări șansa de a salva mai mulți pacienți care suferă de cancer de sânge sau de alte boli hematologice grave. Deși Registrul din România numără în prezent 66.128 de posibili donatori, încă nu este suficient pentru a găsi donator-pereche pen­tru toți pacienții români aflați pe lista de aș­tep­tare. Pentru unul din trei români a cărui viață depinde de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit nu există în registrele internaționale persoane compatibile”, transmite Ministerul Sănătății.

• Ce trebuie să știe cei care vor să devină donatori

În Registru se poate înscrie orice persoană sănătătoasă cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani. Potrivit datelor de pe site-ul registru-celule-stem. ro, 9 din 10 donatori donează celulele stem hematopoietice prin sânge, într-un proces simplu numit colectă de celule stem din sânge periferic. În timp ce unul din 10 donează celulele stem hematopoietice colectate din măduva osoasă, sub anestezie generală. Dacă sunteți înscris în Registru, puteți alege oricare dintre cele două metode.

• Donează o șansă la viață!

Sâmbătă, 21 septembrie, în România și în alte 55 de țări s-a sărbătorit Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, cu scopul de a mulțumi tuturor donatorilor de celule stem hematopoietice din întreaga lume, care au donat deja sau care așteaptă să fie salvatori de vieți. Cu acest prilej, campania „Donează o șansă la viață!” a ajuns la a VIII-a ediție.
”Ne dorim să putem asigura o șansă la viață tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și pentru care nu există donatori compatibili înrudiți. De aceea încercăm să conștientizăm publicul larg asupra importanței înscrierii în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice și a impactului transplantului de celule stem asupra vieții pacienților. Obiectivul nostru este acela de a ajunge la 100.000 de voluntari înscriși până la sfârșitul anului 2020, crescând astfel la 75% șansele de identificare a unui donator compatibil celor care au nevoie de un transplant”, este mesajul tran­s­mis de dr. Aurora Dragomirișteanu, director general, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
“Am văzut pacienți care au reușit să învingă atacul unor boli necru­ță­toare datorită transplantului realizat cu celule stem donate de persoane neînrudite. În lumea medicală li se spune supra­vie­țuitori deși poate termenul potrivit este re­născuți. Avem această șansă de a fi cei care pot contribui la renașterea unui semen aflat într-o situație limită și puține lucruri pot fi mai valoroase. Invit pe toți cei care doresc să fie parte din binele comun, cei cărora le pasă, să facă acest pas. Cu cât suntem mai mulți cu atât șansele unor donatori compatibili sunt mai mari”, a declarat Ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

• 37 de pacienți așteaptă șansa la viață

„Din aprilie 2013 când a devenit funcțional Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, 235 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. Pentru 9 dintre aceștia, seamănul genetic care a donat pentru o nouă șansă la viață a fost găsit în țară, iar pentru ceilalți în registrele din Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Belgia, Austria sau India”, transmite Ministerul Sănătății.
Dincolo de poveștile fericite, pentru 210 dintre pacienți, reprezentând o treime din totalul pacien­ților aflați pe listele de așteptare ale centrelor de transplant de celule stem hematopoietice din România, nu s-a găsit donator compatibil nici în registrul global. Totodată, pentru 77 dintre pacienți, s-a identificat un donator compatibil prea târziu și au pierdut indicația de transplant. În prezent, 37 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator. (Ana-Maria Maxim)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.