Nemulţumiri: mai multe grădiniţe ar putea fi comasate cu şcolile

1
1178

Comasările unităţilor şcolare par să fie în trendul planurilor întocmite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş (ISJ). Inspectorul şcolar general adjunct, Mihai Pop, a declarat în şedinţa comisiei de dialog social de miercuri, 18 septembrie, că pentru anul şcolar viitor sunt avute în vedere mai multe măsuri de acest gen. Propunerile urmează să fie discutate şi ulterior aprobate de Consiliile Locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. Sindicaliştii din învăţământ sunt împotriva acestor comasări, mai ales atunci când vine vorba despre arondarea grădiniţelor la şcoli, considerând că decizia nu e în favoarea personalului din aceste unităţi.
Reţeaua şcolară a judeţului Maramureş este aprobată de fiecare Consiliu Local al fiecărei unităţi administrativ-teritoriale în parte. Inspectoratul Şcolar Judeţean are obligaţia să înainteze în acest sens propuneri către UAT-uri. În Consiliul de Administraţie al ISJ s-au discutat câteva situaţii care privesc reţeaua şcolară din judeţ şi s-au făcut unele planuri. Astfel, mai multe grădiniţe ar urma să îşi piardă personalitatea juridică, fiind comasate cu şcolile. Inspectorii motivează că e nevoie de astfel de hotărâri pentru că şcolile din centru sunt supraaglomerate. Dacă micuţii ar aparţine de o anumită şcoală de la vârsta de 3 ani, atunci părinţii nu ar mai fi nevoiţi să alerge să caute o şcoală bună cu un învăţător bun pentru a-şi muta copilul la o altă unitate şcolară.
Pe de altă parte, inspectorul şcolar adjunct, Mihai Pop, susţine că majoritatea grădiniţelor au bucătărie, iar acestea ar putea servi şi ca loc unde s-ar găti mâncare pentru elevii din învăţământul primar. Pe de altă parte, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean nu vede nicio problemă în aceste comasări, arătând că nimeni nu îşi va pierde posturile.
“Cu cât o şcoală e mai mare ca şi număr de copii, posibilitatea ca suma per capita să ajungă cheltuielilor de personal şi cheltuielilor materiale e mai mare. Dovadă Şcoala “Nicolae Iorga” şi Liceul din Borşa, şcoli care în fiecare an se încadrează la cheltuielile cu personalul şi la cele materiale. Cu cât siguranţa realizării claselor propuse prin programul de încadrare este mai mare, cu atât mobilitatea personalului didactic e mai mare. În acele şcoli profesorii nu au emoţii că în anul următor nu vor avea catedră, nu vor avea post”, a declarat Mihai Pop.
Pe de altă parte, sindicaliştii nu agreează varianta ISJ. Ei spun că aceste comasări se justifică doar în cazul unităţilor de învăţământ de acelaşi fel: de exemplu şcoli gimnaziale cu licee, nici într-un caz grădiniţe cu şcoli.

Liderul SLIMM, Ioana Petreuş

“Nu ştiu cu ce au supărat grădiniţele ISJ. Reţeaua şcolară trebuie propusă de administraţia locală, iar inspectoratul dă avizul. Ce considerăm că se poate întâmpla dacă se va merge pe acest proiect anul şcolar viitor? Grădiniţele arondate la şcoli îşi vor pierde personalitatea juridică. Se vor pierde posturi de directori. Considerăm că se vor pierde posturi auxiliare: contabili, secretare, administratori şi posturi nedidactice: îngrijitoarele sau muncitorii de întreţinere. Pot apărea probleme în coordonarea grădiniţelor. Considerăm că nu este un argument încadrarea în costul standard, deoarece acesta e stabilit de Ministerul Educaţiei. Un alt argument este mobilitatea. Nu cred că poţi transfera profesorul de matematică sau română la grădiniţă, nici educatoarea la şcoli. Dacă e să comasăm, să comasăm unităţi de acelaşi fel, nu grădiniţe la şcoli. Solicităm sprijinul Prefecturii în dialogul social cu primarii. Trebuie analizat fiecare caz în parte”, a afirmat liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş, Ioana Petreuş.
În Baia Mare, printre propunerile de comasare prezentate au fost evidenţiate arondarea grădiniţelor nr. 8, 12 şi 32 la Şcoala Gimnazială “Octavian Goga” din Baia Mare. De asemenea, la Şcoala Gimnazială “Dimitrie Cantemir” se va adăuga şi grădiniţa numărul 34 de pe strada Amurgului.
La Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” s-a apropus arondarea grădiniţei cu program prelungit nr. 10 şi grădiniţei cu program normal nr. 13, la Şcoala Gimnazială “Vasile Alecsandri” va trece în subordine Grădiniţa “Otilia Cazimir”, la Şcoala “Nichita Stănescu” – Grădiniţa nr. 30, la Şcoala “Lucian Blaga” – grădiniţele nr. 27 şi 37, Şcoala “Simion Bărnuţiu” va prelua grădiniţele nr. 4 şi 17, la Şcoala “Nicolae Iorga” se va aronda grădiniţa cu program prelungit 9 şi grădiniţa cu program normal 20. Şcoala “I.L Caragiale” primeşte grădiniţa nr. 25, Şcoala “Cuza Vodă” primeşte Grădiniţa cu program prelungit “Micul Prinţ”, iar Şcoala 18 primeşte grădiniţele nr. 28 şi 2. La Liceul cu Program Sportiv s-a apropus arondarea claselor cu profil sportiv de la “Aurel Vlaicu”, iar Colegiul Tehnic “C.D. Neniţescu” primeşte Şcoala “Petre Dulfu”.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.