Curtea Constituţională arată cum majoritatea PSD ALDE a modificat Codurile Penale prin abuzuri succesive (P)

0
56

Judecătorii Curţii Constituţionale arată negru pe alb seria de abuzuri a majorităţii parlamentare la modificarea Codurilor Penale. ,,Constatăm conduita vădit arbitrară a legiuitorului, care ignoră, în mod constant, normele regulamentare, recomandarea Curţii Constituţionale cuprinsă în Decizia nr. 250 din 19 aprilie 2018, potrivit căreia parlamentarii, fie că provin din rândul majorităţii, fie că provin din cel al opoziţiei, trebuie să se abţină de la exercitarea abuzivă a drepturilor procedurale şi să respecte o regulă de proporţionalitate, de natură să asigure adoptarea deciziilor ca urmare a unei dezbateri publice prealabile”, se arată în motivarea publică a deciziei privitoare la modificările aduse la Legea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.
Judecătorii CCR au declarat neconstituţionale ambele legi, cele mai contestate modificări fiind cele referitoare la reducerea termenelor de prescripţie, abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu, precum şi scăderea pedepselor pentru abuzul în serviciu.
În motivarea publică, CCR mai remarcă faptul că majoritatea parlamentară nu a respectat decizii anterioare ale Curţii şi nici regulamentele de organizare ale Parlamentului.
,,Nerespectarea termenelor prevăzute în propriile regulamente de organizare şi funcţionare împiedică Parlamentul să-şi exercite funcţia de legiferare în mod efectiv, transformând actul decizional al votului într-o formalitate care lipseşte de efecte juridice norma cuprinsă în art. 69 din Constituţie. Mai mult, în absenţa dezbaterilor, participarea membrilor Parlamentului la procesul legislativ a fost golită de conţinut, reducându-se la votarea propunerii legislative în lipsa oricărei cunoaşteri a conţinutului acesteia, ceea ce este de neconceput într-un stat de drept”, se mai arată în motivarea CCR.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.