Tineri europeni la Planetariu

0
19

Vineri, 20 septembrie 2019, Complexul Astronomic din Baia Mare, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş, a primit vizita a patru tineri din proiectul european ”Road Trip Project”, care au explorat tainele astronomiei într-o sesiune specială, ghidaţi de directorul Ovidiu Ignat.
Achiziţionarea proiectorului optico-mecanic Zeiss SKY Master ZKP4 şi amenajarea cupolei planetariului au fost realizate prin proiectul „Pl@NETour – Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructura transfrontalieră pentru o reţea de turism ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia” (finanţat prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013). Aceste investiţii fac ca planetariul băimărean să fie cel mai modern din România. Cei 4 tineri călători europeni au fost impresionaţi de capabilităţile proiectorului optico-mecanic, de imaginile pe care acesta la generează pe cupola planetariului. Înfiinţat în anul 1969, ca primul planetariu public din România, şi fiind, de aproape cinci decenii, unicul planetariu din Transilvania, Complexul Astronomic Baia Mare este o atracţie turistică din judeţ şi din regiune.
Proiectul „Road Trip Project” se află la a doua ediţie, fiind finanţat de Comisia Europeană prin Direcţia Generală Regio (politică regională şi urbană). Ediţia 2019 are în centru două echipe formate fiecare din patru tineri călători, care au pornit într-o aventură unică prin Europa. Cele două echipe traversează 17 ţări, interacţionând cu localnicii. Echipa „Calma”, cea care s-a oprit în Maramureş, formată din Olga, Selina, Wijnand şi Panos, a pornit din Dublin-Irlanda şi îşi va termina călătoria în Nicosia-Cipru. (A.B.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.