Viceprimarul Noemi Vida (Baia Mare) şi primarul Gheorghe Stan (Săpânţa) au scăpat de acuzaţii!

0
679

Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş a iniţiat demersurile necesare la Agenţia Naţională de Integritate şi la instanţele judecătoreşti, referitoare la nerespectarea regimului juridic al incompatibilităţilor pentru viceprimarul municipiului Baia Mare, Noemi Vida, şi pentru primarul comunei Săpânţa, Gheorghe Stan.
”Am primit de la Agenţia Naţională de Integritate o copie a Deciziei nr. 2.820/2019 pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, rămasă definitivă după pronunţarea din data de 28 mai 2019, respectiv a Deciziei nr. 2.8372019 pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi rămasă definitivă după pronunţarea din 28 mai 2019, prin care au fost respinse cererile de recurs ale celor doi aleşi locali. De asemenea, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare (art.160 alin. 1 lit. b, coroborat cu art. 160 alin. 7 din Codul administrativ), am solicitat celor doi secretari generali ai unităţilor administrativ-teritoriale să întocmească referatele în vederea emiterii Ordinului Prefectului prin care se constată încetarea de drept a mandatelor. Noi am dat dovadă de bună credinţă şi am demarat procedurile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru existenţa conflictului de interese şi a stării de incompatibilitate, prin nerespectarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către cei doi aleşi locali”, ne comunică Vasile Moldovan, prefectul judeţului Maramureş.
Parlamentul României a adoptat Legea nr. 54/2019 prin care se stabileşte că răspunderea civilă sau administrativă disciplinară pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate a persoanelor aflate în exercitarea demnităţilor publice sau a funcţiilor publice este înlăturată după 3 ani de la data săvârşirii lor.
Prefectul a constatat că de la data până la care s-au reţinut faptele celor doi aleşi locali a trecut o perioadă mai mare de trei ani, deci răspunderea faptelor celor doi aleşi locali nu mai poate fi angajată prin ordin al prefectului.
Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş a transmis Agenţiei Naţionale de Integritate două adrese, în data de 18 septembrie a.c., cu privire la prevederile legislaţiei în vigoare şi depăşirea termenului general de prescripţie de trei ani de la data săvârşirii faptelor. Mai mult, în practica judiciară recentă, ca urmare a modificării legislaţiei, instanţele judecătoreşti au admis cererile de anulare a Ordinului Prefectului privind constatarea încetării de drept, înainte de termen a mandatelor aleşilor locali prin constatarea intervenirii prescripţiei dreptului de a mai aplica sancţiunea. (d.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.