O piscină, mărul discordiei între sindicaliştii din învăţământ

0
161

Planul de construire a unei piscine interioare la hotelul Eurosind al Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş pare să fi generat un conflict în interiorul organizaţiei, motiv pentru care vicepreşedintele Ionuţ Cîrstea şi-a dat recent demisia din toate funcţiile deţinute. Ulterior, acesta a convocat o conferinţă de presă alături de Daniel Pop, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret” Maramureş, atât pentru a-şi anunţa noua adeziune, cât şi pentru a expune tot ceea ce l-a nemulţumit în cadrul SLI Maramureş.
„Nu mă mai regăsesc în acel sindicat atâta timp cât prioritatea numărul unu a devenit obsesiv construirea unei piscine acoperite de sute de mii de euro din banii membrilor, la hotelul din Ocna Şugatag, în detrimentul apărării drepturilor oamenilor ceea ce înseamnă şi reprezintă rolul sindicatului. Am fost de acord cu reabilitarea hotelului de la Ocna Şugatag, cu extinderea sălii de mese, cu refacerea unor camere şi apartamente pentru a crea condiţii mult mai bune, dar din punctul meu de vedere e destul. Rolul pe care îl văd eu că îl are sindicatul este apărarea drepturilor oamenilor şi a locurilor lor de muncă mai ales într-un context social actual în care sunt atâtea probleme”, a punctat Ionuţ Cîrstea. Acesta a adăugat că o primă ofertă pentru proiectul piscinei interioare a indicat un preţ de jumătate de milion de euro: „prima ofertă care a fost făcută este de 500.000 de euro. În acel moment, am spus stop (…) n-am să înţeleg vreodată cum prioritară a devenit o piscină”. Totodată, fostul vicepreşedinte al SLI Maramureş a subliniat că acest proiect ar fi trebuit supus unui referendum în cadrul sindicatului. „Ar fi trebuit să facă un referendum, oamenii nu ştiau (despre piscină, n.r.) nici după ziua de vineri (zi în care Ionuţ Cîrstea şi-a dat demisia, n.r.).

Piscina exterioară a hotelului Eurosind
Piscina exterioară a hotelului Eurosind

Discutând cu foarte mulţi colegi, mulţi erau supăraţi că niciodată când sunau nu găseau loc la hotel (la Ocna Şugatag, n.r.). Cred că 90% dintre cei care au sunat nu au găsit loc”, a mai spus Ionuţ Cîrstea. Şi nu doar piscina de la Ocna Şugatag pare să fie mărul discordiei în acest conflict. „În ultima perioadă, eram urecheat că stau prea mult în inspectorat (Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, n.r.) să ajut membrii. În primăvară, am avut o şedinţă cu directorii de la colegiile tehnice unde am participat cu colegul meu şi am fost certaţi că am fost atât de agresivi apărând locurile de muncă ale oamenilor. Atunci, pentru mine, a fost un declic”, a declarat fostul vicepreşedinte. În consecinţă, vineri, 20 septembrie, Ionuţ Cîrstea şi-a anunţat demisia din toate funcţiile în plenul şedinţei Colegiului Liderilor SLI Maramureş, aderând, ulterior, la Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret” Maramureş, condus de Daniel Pop, şi el fost membru SLI Maramureş. În noua echipă, Ionuţ Cîrstea va deţine funcţia de prim-vicepreşedinte. În replică la toate aceste acuzaţii, prof. Ioana Petreuş, preşedintele SLI Maramureş, spune că toate aceste acuzaţii sunt nefondate declarând: „hotărârea construirii piscinei interioare a fost luată în iunie 2018 de către Colegiul Liderilor (reprezentând toţi liderii sindicali SLI MM din unităţile de învăţământ din Maramureş) la propunerea domnului Ionuţ Cîrstea, vicepreşedinte SLI MM la acea vreme. Încă de la darea în folosinţă a hotelului Eurosind de la Ocna Şugatag din 2009, s-a discutat despre necesitatea unei piscine interioare.

Hotelul Eurosind
Hotelul Eurosind

Hotelul are 24 de camere şi restaurant, funcţionează numai în sezonul estival având doar piscină exterioară. De hotelul Eurosind beneficiază, cu prioritate, membrii de sindicat, la jumătate de preţ, având rezervată perioada de vârf din sezonul estival pentru refacerea capacităţii de muncă conform Statutului SLI MM. De la hotărârea Colegiului Liderilor, s-au făcut câteva demersuri în vederea realizării proiectului. Am obţinut o primă ofertă, pe email, de la un proiectant, în valoare de 250.000 de euro, ofertă care a fost refuzată de conducerea SLI MM. S-a încercat şi cu un al doilea proiectant, dar nu am primit încă nicio ofertă. Prin urmare, în acest moment, nu putem vorbi de niciun fel de investiţie. Pe lângă investiţii, Colegiul Liderilor SLI MM a hotărât, în beneficiul membrilor de sindicat, programul social, cursuri de formare, parteneriate şi proiecte şi alte facilităţi contractate direct cu furnizori de produse şi servicii care apar în fiecare număr al Jurnalului sindical”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.