Din 2020 – plăţile, înlocuite de Programul Naţional Strategic Multianual

0
58

De anul viitor nu se vor mai acorda plăţi directe către fermieri, precum se face în prezent, ci acestea vor fi înlocuite de un Program Naţional Strategic Multianual. Problema care se pune este ce va conţine acel program în funcţie de care vor fi alocaţi banii pentru fiecare stat membru al UE.
Instituţiile abilitate lucrează la analizele pe baza cărora se construieşte programul naţional, însă reprezentanţii asociaţiilor din agricultură spun că deja s-a pornit cu stângul: „Legat de viitoarea politică agricolă comună, toate statele membre au vorbit despre simplificarea procedurilor privind acordarea banilor europeni şi atunci s-a găsit o variantă. Nu se mai discută de plăţi, cum a fost până acum, ci se discută de Programul Naţional Strategic Multianual, pen­tru perioada 2020 – 2027. Din ce am vorbit cu cei de la reprezentanţa română la Bruxelles pe agricultură – despre drafturile de regulamente pe care le avem la ora actuală – acest program strategic este cu două tăişuri. Odată dă libertatea statului membru şi spune Comisia Europeană că ei nu mai controlează, ci doar analizează criteriile de performanţă pe care tu ca stat membru ţi le-ai trecut în Programul Naţional Strategic, dar tot ceea ce nu faci şi nu realizezi procentual, îţi tăiem banii definitiv şi pentru următorii ani de finanţare. Am stat foarte mult de vorbă şi cu reprezentanţii partidelor politice şi i-am întrebat dacă s-au uitat puţin peste chestia asta… Toţi mi-au răspuns că da, că analizează şi vor face ce trebuie. Însă atunci i-am mai întrebat dacă ştiu despre impactul pe care-l poate avea acest lucru pentru fermieri? Nu ştiu care va fi acel guvern şi cum va justifica, prin 2024 – 2025, în urma evaluărilor anuale, că la evaluarea din 2022 n-am făcut 30%, aşa că acel procent merge jos, din 2024 mai pierdem 30%, că nu a făcut şi iată cum 60% din bani sunt tăiaţi jos, şi cum le vor spune fermierilor că în 2025 – 2026 să nu mai vină să depună cereri că nu ne mai dă bani Comisia Europeană din cauză că am făcut prostii”, a explicat Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei APA Transilvania.

Asociaţiile de femieri vor să se implice în elaborarea programului

Claudiu Frânc – preşedinte Federaţia APA Transilvania

Pentru a fi sigure că Programul Naţional Strategic se întocmeşte corect, asociaţiile de fermieri doresc să devină partenere ale Ministerului Agriculturii în elaborarea documentului: „Să poţi face un Program Naţional Strategic corect nu este uşor. Instituţiile abilitate deja au elaborat un studiu pe baza căruia se întocmeşte programul, însă din toate analizele noastre, ale colegilor din celelalte asociaţii, nu este cel real, care să reflecte realitatea din România! Dacă tu pleci de la bun început pe o analiză ce nu e conformă cu realitatea agriculturii din ţara noastră, rişti foarte mult ca prin acest Program Naţional Strategic să se întâmple ceea ce am spus. N-aş dori să fiu în pielea celor din fruntea ţării când ar trebui să le spun fermierilor români, peste vreo 5 – 6 ani, că din cauza prostiei cuiva, nu mai putem primi bani europeni! Am început discuţiile pe această temă şi la Ministerul Agriculturii. Chiar noi, asociaţiile, ne-am constituit într-o nouă asociere cu care dorim să fim parteneri cu Ministerul Agriculturii în elaborarea unui Program Naţional Strategic, dar sustenabil şi realizabil pentru fermierii ro­mâni. Eu cred că nu mai avem mult timp la dispoziţie. Din nefericire nici noul Parlament European nu vrea să recunoască multe din deciziile luate de către vechiul Parlament. Aşteptăm nerăbdători să apară regulamentele pentru că intrăm imediat în 2020 şi avem un an de zile conform legislaţiei europene să transpunem în legislaţia naţională regulamentele europene”, a conchis Claudiu Frânc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.