În 2020, va începe construcţia gazoductului spre Borşa

0
193

La şedinţa recentă a Consiliului Judeţean Maramureş, Mihai Leontin Leahu, directorul Departamentului de proiectare și cercetare al Transgaz, a anunţat că la 1 iunie 2020 vor începe lucrările de contrucţie a conductei de gaz metan care va alimenta zona Maramureşului voievodal.
Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș, a subliniat că discuțiile privind introducerea gazului în Maramureșul voievodal sunt avansate, iar această dorință a locuitorilor din Borșa, Vișeu, Moisei și din întregul Maramureș istoric ar putea deveni realitate în scurt timp. ”Suntem atenţi la problemele din Maramureșul Voievodal şi vom face toate demersurile pentru ca proiectele de dezvoltare mari să devină realitate. L-am invitat în Maramureş pe Mihai Leontin Leahu, directorul Departamentului de proiectare și cercetare al Transgaz, pentru a discuta despre acest proiect fără de care dezvoltarea Maramureșului ar fi în dificultate. Avem nevoie de acest proiect și am reușit să avansăm. Dacă anul trecut am discutat despre proiectele pe care le-am susținut în fața Guvernului României, astăzi, având sprijinul Transgaz, venim cu termene concrete în ceea ce privește construcția acestei magistrale de gaz. Este important pentru noi ca proiectul să fie demarat anul viitor, să vedem efectiv oameni care lucrează și în cel mai scurt termen să finalizăm această lucrare”, a subliniat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
În paralel cu acest proiect al Transgaz, companie naţională care va investi sume importante, se va derula un parteneriat în cadrul Asociației de dezvoltare pentru introducerea gazului metan, între Consiliul Județean și administrațiile publice locale. CJ va aloca sumele necesare pentru realizarea studiilor de fezabilitate și va identifica sursele de finanţare.
„Prioritatea noastră a fost reabilitarea drumurilor județene, iar în acest an vorbim despre demararea a patru din cele șase proiecte de reabilitare. Sperăm ca în cel mai scurt timp să intre în șantier şi drumurile de pe Valea Ruscovei și Valea Izei, ambele trasee din Maramureșul Voievodal. În judeţul Maramureș, vorbim de aproape 100 de milioane de euro atrași pentru reabilitarea a aproape 200 km de drum județean!”, a subliniat Gabriel Zetea, șeful administrației județene.
Deputatul Gheorghe Șimon, fost ministru al Economiei, s-a implicat personal în construcția acestei magistrale de gaz. A spus: ”În urma discuțiilor pe care le-am avut cu directorul general al Transgaz, Ion Sterian, pot să afirm că la 1 iunie 2020 vor demara lucrările de construcție a gazoductului pe distanța de 86 km, între Sarasău, Sighetu Marmației şi Borșa”.
Mihai Leontin Leahu, directorul Departamentului de poiectare și cercetare al Transgaz, a confirmat că a fost luată decizia ca această conductă să fie o investiție a Transgaz, iar proiectul va fi declarat de importanță națională: ”Avem intenția să unim Maramureșul cu Moldova, fapt pentru care această conductă va continua până la Iacobeni, unde se va lega de conducta Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, de curând declarată de importanță națională. Am început deja șantierul în Maramureș, avem trei echipe de proiectanți în teren, care efectuează măsurătorile pe aproximativ 40 km, până în localitatea Bogdan Vodă. Studiul de fezabilitate și proiectul vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, urmând ca în primăvara anului viitor să demarăm procedura de achiziție a lucrărilor de execuție, iar de la 1 iunie 2020, să înceapă efectiv lucrările”. (A.B.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.