Procesul „Leader in Me”, în implementare la Școala „Lucian Blaga” din Baia Mare

0
267

55 de persoane din cadrul Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Baia Mare (50 de cadre didactice și restul – personal auxiliar) au participat recent la două zile de traininguri de implementare a procesului „Leader in Me” (Liderul din mine) susținute de reprezentanți ai Fundației Transylvania College din Cluj-Napoca.

• Profesorii și părinții au un scop comun: să crească viitori oameni

Pentru angajații Școlii Gimnaziale “Lucian Blaga” din Baia Mare totul a început cu o vizită la Transylvania College, în Cluj-Napoca, atunci când au putut observa cum a fost implementat acolo, cu succes, procesul “Leader in Me”. Vizita în această instituție a reprezentat pentru dascălii de la școala băimăreană șansa de a percepe maniera în care viziunea și misiunea se pot concretiza în tot ceea ce presupune viața unei unități de învățământ. A urmat participarea în Baia Mare, la un workshop, a Ruxandrei Mercea, directorul Transylvania College, și, mai apoi, prezența la o conferință organizată de Transylvania College. Prof. Ioana Delia Popovic, directorul Școlii Gim­naziale “Lucian Bla­ga” din Baia Mare, consideră benefice aceste întâlniri și este recunoscătoare pentru oportunitatea creată. “Experiența și încurajările Ruxandrei (directorul Transylvania College, n.r.) m-au făcut să privesc diferit activitatea din școala noastră și să îmi doresc schimbarea paradigmelor, în primul rând, la noi, adulții. Dacă suntem de acord cu ideea că elevii noștri trebuie pregătiți pentru viață, realizăm cât de important este să le arătăm ce înseamnă să devii o persoană eficace, să gândim critic, să ne transformăm, să realizăm că inovația se manifestă în situații de colaborare, să punem în mișcare emoții, sentimente, atitudini, convingeri sau credințe. Competențele, valorile și atitudinile de care au nevoie elevii pentru reușita personală și socială nu pot fi formate în întregime prin intermediul disciplinelor școlare clasice (formale). Pregătirea de tip academic a elevilor prin acest proiect educațional internațional va contribui la o mai puternică apropiere a procesului educațional de viața cotidiană a elevilor”, a declarat prof. Ioana Delia Popovic, directorul Școlii Gimnaziale “Lucian Blaga” din Baia Mare. Totodată, Ruxandra Mercea, directorul Transylvania College, a pledat pentru o atitudine proactivă și pentru nevoia de a se schimba paradigme. “În cadrul trainingurilor din Baia Mare, am văzut profesori care căutau să-și reconfirme de ce și-au ales această profesie sau care încă mai vor să știe ce fel de profesori vor să fie. A fost pentru mine o oportunitate să cunosc nevoile și provocările oamenilor, mai ales legate de relația cu părinții și cu autorită­țile. Tendința profesorilor e de a uita ce putere și ce influență au în conturarea destinului unui om. Ei și părinții au un scop comun: să crească viitori oameni”, a explicat Ruxandra Mercea.

• Principiile învățate, integrate în viața personală, apoi la ore

Procesul de punere în practică a proiectului “Leader in Me” nu se oprește, însă, aici. Urmează ca cei prezenți la cursuri să implementeze în viața personală principiile învățate, apoi să le integreze și la ore. Pentru că dacă adulții se schimbă, totul se schimbă. Astfel se vor dobândi noi dimensiuni ale comuniunii atât de importante dintre școală – familie – societate. Astfel, procesul va mai cuprinde întâlniri cu reprezentanții Transylvania College, în următorii trei ani, după care Școala Gimnazială “Lucian Blaga” Baia Mare va deveni parte din comunitatea de școli “Leader in Me”. “«Leader in Me» presupune inițierea unui efort de schimbare a culturii organizaționale care are la bază “Cele șapte deprinderi ale oamenilor eficace” de Stephen Covey. Schimbarea pornește de la adulți motiv pentru care cursurile și intervențiile se fac cu profesorii și cu personalul auxiliar din fiecare școală urmând ca ei să transmită aceleași principii copiilor și să transforme procesul de educație. Pe scurt, procesul presupune o transformare care afectează întreaga școală, pornind de la ideea că fiecare copil este un lider, și implică crearea unei culturi a încrederii, în cadrul căreia elevii, profesorii și părinții sunt motivați să participe și să se dezvolte împreună”, a adăugat prof. Ioana Delia Popovic, directorul Școlii Gimnaziale “Lucian Blaga” din Baia Mare. Procesul “Leader in Me” a fost implementat cu succes în Transylvania College din Cluj-Napoca în urmă cu cinci ani. De atunci, reprezentanții Fundației Transylvania College au aplicat “Leader in Me” și în alte unități de învă­ță­mânt din țară: Școala Gimnazială Porolissum (Zalău), International School Baia Mare, Paradis International School (Iași), Școala Gimnazială Specială din Huedin, Școala Gimnazială Specială pentru deficienți de auz „Kozmutza Flora” (Cluj-Napoca), Colegiul Tehnic „ Anghel Saligny” (Cluj-Napoca), Colegiul Național „Emil Negruțiu” (Turda).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.