Tinerii instituţionalizaţi, o soluţie la criza forţei de muncă

0
72

Angajatorii din mai multe domenii se plâng în ultimul timp de o criză a forţei de muncă. Problema e una semnalată la nivel naţional, dar se resimte şi în mediul de afaceri din Maramureş. În acest context, instituţiile abilitate caută soluţii pentru a diminua deficitul de angajaţi. “O posibilă soluţie de rezolvare parţială o reprezintă incluziunea tinerilor din sistemul de protecţia copilului, aspect realizabil prin orientarea profesională şi facilitarea accesului acestora pe piaţa muncii”, spun autorităţile din domeniu.
Ţinând cont de acest aspect, s-a decis încheierea unui acord de parteneriat în vederea facilitării accesului pe piaţa muncii a tinerilor proveniţi din sistemul de protecţie a copilului Maramureş. Proiectul privind încheierea parteneriatului a fost aprobat de aleşii maramureşeni în ultima şedinţă a forului administrativ. Colaborarea pe acest segment se va realiza între Judeţul Maramureş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş (DGASPC), Asociaţia Întreprinzătorilor Maramureş şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş (AJOFM).
“Integrarea socială a tinerilor din sistemul de protecţie a copilului reprezintă o necesitate în contextul vulnerabilităţilor legislative şi al lacunelor existente la nivel instituţional. Tinerii care provin din acest sistem au şanse mai reduse de a intra pe piaţa muncii. În cazul unora, nivelul scăzut de educaţie se asociază şi cu lipsa de experienţă profesională, fapt care transformă această categorie de vârstă într-una extrem de vulnerabilă nu doar din punct de vedere profesional (lipsa unui loc de muncă, dar şi a perspectivelor de a obţine una), cât şi din punct de vedere social (excluderea de pe piaţa muncii se asociază întotdeauna cu excluziunea socială). În acest sens s-a decis realizarea unui parteeriat între mai multe instituţii în vederea realizării unei cooperări pe termen lung, demers care are ca şi scop integrarea socială a tinerilor aflaţi în ultima lor perioadă de protecţie instituţională, cu beneficii comune atât pentru partenerii acestui acord, dar şi pentru judeţul Maramureş”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea la referatul de aprobare al proiectului privind încheierea parteneriatului.

Sediul DGASPC Maramureş

Pe de altă parte, se precizează că “incluziunea socială a grupului ţintă nu urmăreşte doar oferirea unor oportunităţi pentru dezvoltarea lor personală şi creşterea calităţii vieţii, scopul final fiind integrarea acestora în societate, ca persoane utile şi capabile să îşi aducă aportul la dezvoltarea economică şi socială a comunităţii, prin muncă, educaţie, voluntariat şi alte manifestări civice”.
Acordul prevede identificarea trimestrială a tinerilor din DGASPC Maramureş, aflaţi în diferite forme de instituţionalizare, respectiv a celor ce urmează să părăsească sistemul în următoarele 18 luni, minori care pot fi încadraţi în câmpul muncii. De asemenea, se doreşte identificarea operatorilor economici care se confruntă cu deficit de personal, iar tinerii vor fi ajutaţi să se califice şi să se angajeze în baza ofertelor venite de la angajatori.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.