Statuia lui Eminescu, dezvelită în Sighetu Marmației

0
208

Mihai Eminescu este în literatura română „poetul nepereche”, a cărui operă „învinge timpul”, după cum afirma George Călinescu. Municipiul Sighetu Marmației și-a păstrat de-a lungul anilor calitatea de capitală spirituală a Maramureșului voievodal, „orașul cu poeți“ fiind gazdă, de peste o jumătate de veac, în fiecare an, a unui Festival internațional de poezie, deci avea o datorie de onoare să ridice un simbol al Poetului Național. Aleea care-i poartă numele va avea acum și un bust de marmură albă, realizat de sculptorul Mihai Borodi, care a plecat nu de multă vreme printre stele.
Un număr impresionant de sigheteni, de toate vîrs­tele și profesiile, și un grup de copii și de români din Solotvino au fost prezenți în parcul Grădina Morii, la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu. La ceremonie au vorbit: ing. Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației; excelența sa consulul Grațian Florin Pârvu, șeful Serviciului Consular din Solotvino-Ucraina; Gheorghe Uhali, primarul localității Solotvino; scriitorul prof. dr. Ion Petrovai și prof. dr. Ioan Dorel Todea, care a moderat evenimentul. A fost evocat Luceafărul poeziei românești și a fost adus un omagiu sculptorului Mihai Borodi.
După dezvelirea bustului, a urmat un moment artistic susținut de cant-autorul Gheorghe Ștețca și de un grup de elevi ai Colegiului Național Pedagogic „Regele Ferdinad“. Copiii veniți din Ucraina au depus jerbe de flori la bustul Poetului.
Au contribuit la ridicarea și instalarea lucrării din parcul Grădina Morii, la capătul străzii Mihai Eminescu: sculptorul Ioan Pop (a definitivat detaliile lucrării, cu acceptul familiei lui Mihai Borodi), Dan Ofrim, Adriana Curmei, Grigore Turda, Adrian Ieudean și Herodot Grup Sighetu Marmației (Ovidiu Șuștic). I.D.T.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.