Cinstirea preoților și învățătorilor satului la Boiereni, în Țara Lăpușului

0
50

În Anul Omagial al Satului Românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), declarat în Patriarhia Română, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, doamna Ing. Varvara Pop, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe „Mironosițele Femei” din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, împreună cu parohul din satul Boiereni, aparținător de orașul Tg. Lăpuș, preot Ilarion Călin Herța, au organizat, duminică 13 octombrie 2019, o zi de cinstire a preoților și învățătorilor din această localitate.
Evenimentul a început cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la cea mai nouă dintre cele patru biserici ale satului, oficiată de Pr. Ilarion Călin Herța, în prezența unei biserici arhipline de credincioși și de voluntare ale Asociației Femeilor Ortodoxe „Mironosițele Femei”, în care s-au înălțat rugăciuni de mulțumire și cerere către Bunul Dumnezeu pentru toți locuitorii satului.
A fost oficiat apoi un Parastas în care au fost pomenite sufletele tuturor preoților care au slujit în această parohie, al căror nume este cunoscut sau necunoscut, precum și al dascălilor pe care i-a avut satul și care, prin efortul lor, au educat copiii și adulții în știința de carte și dragostea față de Dumnezeu.
Apoi, tot satul a luat parte la continuarea manifestării, care a avut loc la şcoala din localitate, zidită de vrednicul de pomenire învățător, Ioan Pop, fiu al satului. Prin proiecții video și fotografii de epocă a fost prezentat satul Boiereni cu portul și obiceiurile lui vechi și noi cu preoți care au slujit în această parohie din anul 1760 încoace și cele patru biserici, din care trei monumente istorice. Cu această ocazie a fost organizat și un colț al dascălilor. O dăscăliță de 82 de ani a fost prezentă la eveniment și a recitat o poezie. În încheiere, copiii de la grădinița din sat au prezentat un mic program artistic, pentru care au fost răsplătiți de Asociație cu jucării și dulciuri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.