Comemorarea eroilor martiri de la Moisei

2
79

În 14 octombrie, s-au împlinit 75 de ani de la masacrul comis de trupele horthyste în octombrie 1944 în comuna maramureşeană Moisei. Manifestările dedicate comemorării au avut loc luni, 21 octombrie. Manifestările au inclus: constituirea detaşamentului de onoare, intonarea Imnului de stat, o slujbă religioasă urmată de discursurile autorităţilor locale şi judeţene, iar la final au fost depuse coroane şi jerbe de flori.
“Ne amintim, aici, la monument, datorită acestor martiri că libertatea nu înseamnă niciodată relaxare și că, uneori, poate fi fragilă sau incompletă. Întotdeauna mai avem ceva de făcut, de îmbună­tățit, de consolidat. Oamenii sunt ființe dotate cu judecată, conștiință și memorie. Cu ajutorul respectului și încrederii reciproce putem trece împreună peste toate vicisitudinile. Respectul înseamnă că ne bazăm pe încredere și că îl acceptăm pe semenul nostru așa cum este indiferent de convingeri, apartenență, credință, cultură sau dacă aparține majorității sau minorității…Suntem astăzi prezenți împreună la Moisei pentru a ne comemora martirii, a ne pleca frunțile, a le aduce cu venerație un pios omagiu odată cu recunoștința și gratitudinea noastră, a ne ruga și a depune coroane și buchete de flori în memoria lor”, a spus prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan.
În cinstea țăranilor care au fost uciși de soldaţii maghiari ai lui Miklós Horthy în 1944, la Moisei a fost ridicat în 1983 un ansamblu monumental. Acesta cuprinde 12 figuri de piatră – 2 chipuri omenești și 10 măști tradiționale maramureșene, lucrare realizată de sculptorul maramureșean Vida Gheza.

2 COMENTARII

  1. Nu trebuie sa le facem nimic, nici macar sa le reprosam, pentru ca traim alte vremuri. Dar ar trebui ca Ungaria sa prezinte oficial scuze Romaniei pentru atrocitatile si masacrele comise in perioada 1940-1944 la Ip, Traznea, Moisei si in toata Transilvania.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.