„Horea în grumaz” și-a desemnat câștigătorii

0
83

La Casa de Cultură „Vasile Latiș” din Târgu Lăpuș s-a desfășurat cea de-a XIX-a ediție a Festivalului-Concurs “Horea în grumaz”. Evenimentul a fost deschis de Alexandra Țițoc, câștigătoarea ediției precedente.
Au urcat apoi, pe scenă, cei 12 concurenți înscriși în competiție. Aceștia au prezentat câte două hore și fost împărțiți în două secțiuni: vocal și instrumental. În timp ce juriul delibera, publicul spectator s-a bucurat de recitalurile artiștilor locali, Marcela Latiș, Onișor Pop, Ansamblul „Horitoarele din Lăpuș”, Ansamblul „Țibleșul”, Ansamblul „Tradiții Lăpușene” și Orchestra Casei de Cultură „Vasile Latiș” din Târgu Lăpuș.
Câștigătorii celei de a XIX ediții a Festivalului – Concurs „Horea în grumaz” au fost: Aurelia Bozga – Marele Premiu, Iulia Vlad – premiul I, Victoria Petrenciuc – premiul II și Mariana Cușner – premiul III pentru secțiunea Vocal, iar pentru secțiunea Instrumental, Vasile Hereș – premiul I, Rareș Pop – premiul II și Teodor Burzo – premiul III. Decernarea premiilor a fost una inedită, deoarece a fost presărată de povești pline de înțelepciune specifice străvechii vatre a satului din Țara Lăpușului, scrise și rostite de maestrul Grigore Leșe. Marele tezaur uman viu a făcut sala să vibreze „zicând hore” din grumaz, din fluier și din tilincă. „Horea este un cântec de dor, de singurătate și foarte rar de revoltă. Ea exprimă jalea, suferința, întristarea, iubirea neîmplinită sau trădată. A nu se confunda cu hora, care denumește un dans”, a declarat președintele juriului, profesor doctor Grigore Leșe. Consiliul Județean Maramureș a finanțat cea de-a XIX ediție a Festivalului – Concurs „Horea în grumaz” cu suma de 15.000 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.