În Maramureș, s-a redus numărul beneficiarilor de ajutoare pentru încălzire

0
241

Maramureșenii pot depune cereri pentru ajutoarele de încălzire. Cei care au depus solicitări după data de 15 octombrie vor primi ajutorul pentru lunile rămase la momentul depunerii cererii. Oficialii Agenției de Plăți și Inspecție Socială Maramureș nu se așteaptă la un val de solicitări. Ei au remarcat că, de la an la an, scade numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire.

Verificările Curții de Conturi scad numărul beneficiarilor

Conducerea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Maramureș a constatat că numărul celor care primesc acest sprijin financiar a scăzut semnificativ față de acum 5 ani. Astfel, dacă atunci numărul celor care primeau ajutor depășea 20.000, în sezonul trecut au existat doar 6.659 de maramureșeni care au încasat ajutorul pentru încălzirea cu lemne, 573 pentru încălzirea cu gaze naturale, iar 28 pentru electricitate. Diminuarea a fost cauzată de controalele intense. Multe din verificări au scos la iveală în ultimii ani probleme cu declararea incorectă a veniturilor lunare, deți­nerea și nedeclararea de bunuri din lista ce duce la excluderea de la acest tip de beneficiu de asistență socială. Din acest motiv, cei găsiți în neregulă au fost obligați să restituie sumele încasate pe timpul sezonului rece.

Condiții pentru acordarea ajutorului de încălzire

Ovidiu Morar,  directorul Agenției de Plăți și Inspecție Socială Maramureș
Ovidiu Morar, directorul Agenției de Plăți și Inspecție Socială Maramureș

Legislația prevede că ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere privind componența familiei și veniturile acesteia. În vederea stabilirii dreptului, primarii solicită acte doveditoare care atestă componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia, precum și acte doveditoare privind locuința sau bunurile deținute de aceștia, inclusiv în alte unități administrativ-teritoriale. Pe parcursul sezonului rece, la sesizarea terților sau la solicitarea agențiilor teritoriale, serviciul public de asistență socială efectuează anchete sociale în vederea verificării situațiilor semnalate și determinarea cazurilor de eroare și fraudă.
În principiu, pentru a putea obține ajutorul, veniturile solicitanților trebuie să fie sub anumite niveluri. În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie de cel mult 750 de lei. Ajutorul este dat pentru un singur sistem de încălzire – sistemul principal folosit de persoanele singure sau de familii. Este vorba, mai precis, de acoperirea integrală sau parțială a costurilor cu energia termică în sistem centralizat, energia electrică, gazele naturale sau lemnele, cărbunii, combustibilii petrolieri. Legislația prevede că anumite bunuri mobile și imobile, dar și conturile bancare vă pot lăsa fără ajutoarele pentru încălzirea locuinței. În categoria bunurilor imobile intră clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu și a anexelor gospodărești. De asemenea, autoturismul sau motocicleta cu o vechime mai mică de zece ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum și pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile vă lasă fără acest sprijin. La fel se întâmplă dacă solicitantul are mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de zece ani. Conturile bancare cu o valoare de peste 3.000 lei sunt un impediment în obținerea ajutorului pentru încălzirea locuinței. La fel și terenurile, animalele și păsările din gospodărie.

Valoarea ajutoarelor

Subvenționarea costurilor de încălzire este asigurată maximum cinci luni pe an, în timpul sezonului rece, adică între noiembrie și martie. Valoarea ajutoarelor de încălzire se calculează în funcție de indicatorul social de referință (500 de lei). Astfel, cuan­tumurile se situează între 20 și 262 lei. Detalii despre acest ajutor de asistență socială puteți găsi și pe site-ul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Maramureș, http://maramures.mmanpis.ro/.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.