Augustin Cozmuța are pe cer o stea

0
97

La Centrul Cultural Sighetu Marmației, a fost lansat volumul “Călătorie spre constelația scorpionului – Augustin Cozmuța 75”, apărut la Editura Ethnologica, 2019. Moderatorul și gazda evenimentului, prof. dr. Ioan Dorel Todea, a făcut o scurtă prezentare a personalității lui Augustin Cozmuța (1944-2015).
Născut în zodia Scorpion, pleacă la Stele în același semn zodiacal, după 71 de ani. Pe 22 noiembrie 2019 ar fi împlinit 75 de ani. Tot în această lună, se împlinesc și patru ani de la trecerea în eternitate a lui Gusti, cum îi spuneam noi, cei apropiați.
Despre carte, dar mai ales despre cel omagiat au vorbit prof. Ioan Ardelean-Pruncu, poet, fost coleg de redacție, în tinerețe: „Din 1968, a lucrat la proaspătul cotidian județean «Pentru socialism», la secția Cultură. Din 23 decembrie 1989 până s-a pensionat a lucrat la cotidianul Graiul Maramureșului, serie nouă, unde a ocupat alternativ funcția de redactor șef sau redactor șef adjunct. A publicat 8 cărți și are și norocul că distinsa sa doamnă îi cinstește memoria într-un mod special. În fiecare an, după 2015, de la plecarea lui, Ileana Cozmuța a scos o carte, ceea ce nu e puțin… Augustin a scris foarte mult, a lăsat și numeroase manuscrise. A scris nu doar despre literatură, a scris cronici plastice, cronică de teatru, reportaj, interviu. Sigur, el a excelat în critică. Îmi amintesc cu drag de el. El m-a publicat și m-a încurajat să scriu încă din tinerețe, să scot un volum”.
Evocările au continuat: conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, ziaristul și scriitorul Gheorghe Pârja, poetul Nicolae Scheianu, conf. univ. dr. publicistul Nicolae Iuga, prof. dr. Ion Petrovai, președintele Cenaclului Eminescu din Petrova, poetul Gavril Ciuban, din Vișeu de Sus, pe fugă, să prindă ghezășul, editorul și poetul Ion Mariș, Poetul Pablo Romaniuc, membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar și din Ucraina, prof. Alexandru Țiplea, Florentin Năsui, prieten și fost coleg.
Ileana Cozmuța a explicat simbolurile de pe coperte și a vorbit despre modul în care s-a născut cartea, despre cei care au contribuit cu texte, despre soțul și omul lângă care ar fi aniversat săptămâna aceasta 47 de ani de la căsătorie: „Meritul pentru această carte îl are Nicolae Scheianu care a propus să scoatem un volum în memoria lui Gusti. Într-un interviu, Gusti afirma: Condiția mea fundamentală este cea de gazetar. Tot ce am făcut în domeniul culturii am făcut din perspectiva ziaristului, a omului cetățean care trebuie să fie și om de cultură”.
Scrisă de colegi și prieteni, de fiica Ioana și soția Ileana, cartea este un omagiu postum adus lui Augustin Cozmuța, care a trăit, cu o demnitate pe care n-a trădat-o niciodată. A căpătat respect prin înțelepciune, prin editorialele sale echilibrate. Datorită fiicei Ioana, stabilită în SUA, o stea din Constelația Scorpionului a fost botezată cu una dintre iscăliturile lui Augustin Ioan Cozmuța: A.C. IOAN!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.