În Fărcașa • Primul bazin didactic de înot din Maramureș!

0
234

Bazinul acoperit de înot din comuna Fărcașa prinde contur. Lucrările au început zilele trecute. Investiția, prima de acest gen într-o comună din țară, este în cuantum de 1,3 milioane euro. Proiectul este finanțat din fonduri nerambursabile ale Ministerului Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții (CNI).
Astfel, în cursul acestei luni, lucrările de construcție ale bazinului acoperit de înot au demarat. El este amplasat pe strada Sportului, lângă sala de sport din Fărcașa, fiind prima investiție de acest fel din mediul rural. Valoarea totală a proiectului ajunge la 6.265.984 lei + TVA (aproximativ 1,3 milioane euro). Finanțarea este făcută cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții (CNI). Lucrările au început cu construirea gardului împrejmuitor, apoi s-a trecut la pichetarea terenului și la decopertare. Acum se sapă spațiul în care va funcționa bazinul și se va continua cu celelalte lucrări specifice. Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcașa, a explicat: „Demersurile pentru construirea unui bazin de înot în comuna noastră au fost începute încă din 2009. Atunci am făcut achiziția terenului, în suprafață de aproximativ 3.600 mp, urmată de o solicitare la Ministerul Dezvoltării. Un prim răspuns a fost: «Nu se aprobă construcția de bazine în localități rurale».

Sigur, un asemenea răspuns direct și tranșant te face uneori să abandonezi ideea. Gândindu-ne în primul rând la ce înseamnă o asemenea investiție pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și pentru confortul locuitorilor, am mers mai departe, am prezentat memorii argumentate și note de fundamentare împreună cu mai multe comune și, în urma unor discuții interministeriale, decidenții din guvern au hotărât ca asemenea proiecte să primească undă verde la finanțare în comunele mai dezvoltate din țară. Și, spre bucuria noastră, Fărcașa este prima comună din țară în care se va construi un bazin didactic de înot. De asemenea, după finalizarea acestui proiect, dorim să construim un al doilea bazin, în aer liber, din fonduri de la bugetul local. Am gândit acest bazin să nu mai fim nevoiți să ducem copiii de la școală să învețe înotul în Baia Mare, precum și ca un mijloc de agrement pentru toți locuitorii comunei. Bazinul acoperit de înot va avea lungimea de 25 m și lățimea de 12,5 m, fiind compus din cinci culoare, adâncimea apei fiind variabilă, de la 1,20 m până la 1,80 m în zona de block-start. Bazinul va avea vestiare, grupuri sanitare, dușuri, saună, stație de tratare și pompare apă, centrală termică, stație filtrare apă, punct de prim ajutor, oficii și o parcare”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.