Cristian Tepey: un copil „atipic”, pictor la 20 de ani

0
216

Explozie de culoare pe simezele Salonului de Arte din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare. Autorul: un tânăr în vârstă de 20 de ani, Cristian Tepey, aflat la prima expoziție personală. Cristi e o persoană „atipică”, după cum recunosc cei din jurul lui.
La prima vedere nici nu ai spune că e diferit de ceilalți. E vesel, prietenos și cald cu toată lumea pe care o întâlnește în calea sa. Povestea lui de viață a fost una tris­tă la început, Cristian Tepey fiind diagnosticat cu autism infantil. Pasiunea lui a fost dintotdeauna pictura, așa încât cei apropiați l-au încurajat în această direcție. Acum, picturile sale pot concura cu lucrările artiștilor plastici consacrați.

O minune în viața celorlalți

Cristian Tepey e considerat „o minune” de toți cei care ajung să îl cunoască. Mama lui, Claudia Tepey, este de părere că băiatul a fost „mărțișorul” primit direct de la Dumnezeu, copilul fiind născut în data de 1 martie. Povestea sa de viață chiar dacă e puțin amestecată cu tris­tețe, e totuși una frumoasă. „Cristi e diagnosticat cu autism infantil. Am considerat că cel mai important e să aibă o activitate care să îi facă lui plăcere. Când am descoperit pasiunea lui pentru artă am zis să merg înainte și să îl susțin. În timpul liceului, a fost elev și la Școala Populară de Artă la secțiunea pictură-desen”, a spus mama tânărului artist, Claudia Tepey.
La rândul său, mătușa băiatului, Camelia Mureșan a relatat că tânărul i-a influențat și ei viața. Datorită lui Cristi, Camelia Mureșan s-a apucat de pictură. „Cristi e o persoană deosebită, o persoană atipică. Când era mic nu credea nimeni că el va ajunge până aici. Eu am sperat și am crezut în Cristi. Cred că va ajunge foarte departe. E foarte talentat. De când era copil, nici nu vorbea, îi plăceau lucrurile colorate, era pasionat de desen, de pictat, îi plăcea să coloreze toate mașinile, știa toate tipurile de mașini”, a afirmat Camelia Mureșan.

Primii pași în pictură

Cristian Tepey s-a apucat de pictură chiar în atelierul bunicului său, Gheorghe Indrecan. Acolo a luat în mână pentru prima dată pensulele și acuarelele. „Venea des în atelierul meu. Eu cum sculptam, îmi era frică să nu își taie degetele. Apoi a ales acuarelele, pensulele și a început să picteze. Și m-am întrebat dacă nu cumva acest copil este urmașul meu. Am decis că e bine să îl încurajez. Arta trebuie să fie în sufletul tău, să o iubești. Mă bucur mult pentru această ambiție, sper să nu îl părăsească”, a mărturisit bunicul lui Cristian Tepey.

„Pasiune și culoare”

Picturile lui Cristian Tepey sunt luminoase și colorate viu, astfel încât peisajele pictate sunt o încântare pentru privitor. „Cred că exprimă sufletul lui. E un suflet cald, un copil vesel. Întotdeauna când e întrebat ce face spune: minunat, sau foarte bine. Lucrează într-un atelier de ceramică, patronii îl simt ca pe propriul copil”, a mai arătat Claudia Tepey.
Despre artistul expozant, președintele Asociației Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” din Baia Mare, Mihai Tirică, a precizat că e unul deosebit. „Este o persoană deosebită, un exemplu pentru noi toți și de tenacitate, și de forță, alură. Iată că azi ne-a adus și rodul muncii lui din ultima perioadă. Sunt mândru de tot ce a realizat, de nivelul la care a ajuns. Aici putem vedea întreaga evoluție și o întreagă șlefuire a stilului artistic”, a adăugat Mihai Tirică.
Expoziția „Pasiune și culoare” poate fi admirată până în data de 10 noiembrie 2019, conform programului bibliotecii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.