Minor dispărut de acasă

0
20

Polițiștii maramureșeni caută un minor, în vârstă de 13 ani, care a plecat, luni, în jurul orei 12 de la locuința sa din satul Fersig, comuna Satulung și nu s-a mai întors.
POP CĂTĂLIN IONUȚ are 1, 67 m înălțime, constituție atle­tică, păr șaten, ochi verzi. Nu are semne particulare.
Cetățenii care pot oferi informații pentru găsirea minorului sunt rugați să sune la numărul de urgență 112 sau să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție.

Au fost depistați „bătăușii” din cinematograf

Prin sancționarea fermă a actelor de violență, polițiștii își doresc să descurajeze agresivitatea, să condamne astfel de manifestări în spațiul public pentru ca orice activitate să se desfășoare în condiții de siguranță deplină.
Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Baia Mare au identificat persoanele care, duminică seara, au agresat trei tineri într-un cinematograf din Baia Mare.
Față de una dintre ele aceștia au dispus măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore.
Este vorba despre un bărbat, de 35 de ani, din municipiu, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe.


Preveniți fraudele atunci când faceți cumpărături online?

Pentru că sunt mult mai comode, iar ofertele sunt mult mai diversificate, cumpărăturile online sunt o opțiune din ce în ce mai atractivă pentru tot mai mulți români.
Însă toate aceste facilități vin la pachet și cu un set de riscuri pe care e bine să le cunoaștem, pentru a nu fi victime ale unor înșelăciuni sau fraude pe internet.
Perioada următoare aduce foarte multe promoții și reduceri la cumpărăturile online, așa încât polițiștii vă recomandă să vă familiarizați cu câteva reguli de siguranță în acest domeniu.

CE POȚI FACE?

• folosește site-uri românești, pe cât posibil – pot fi mai ușor de detectat eventuale probleme
• verifică înainte să cumperi – recenziile site-ului/produsului
• folosește cardul de credit – ai mai multe șanse de a-ți recupera banii. Ideal ar fi folosirea unui serviciu de curierat cu plata ramburs, ce permite deschiderea coletului la primire, iar detaliile cardului de credit sau debit sa fie furnizate doar atunci când există certitudinea că acestea nu riscă să fie folosite de alte persoane decât cele autorizate
• plătește folosind servicii de plăți sigure – ți se solicită plata prin transfer bancar? Mai gândește-te!
• plătește doar când ai o conexiune sigură la internet – evită folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi
• folosește un dispozitiv sigur când plătești – fă-ți la timp actualizările de sistem și securitate
• atenție la reclame, „oferte miraculoase”, „afaceri-bombă” – dacă e prea frumos ca să fie adevărat, probabil nu e! O fereastră pop-up îți spune că ai câștigat un premiu fabulos? Mai gândește-te!
• dacă produsul comandat nu sosește la timp, contactează imediat vânzătorul. Dacă nu răspunde, contactează banca.
Printre cele mai întâlnite fraude online se află vânzările fictive. Adică, sunt postate anunțuri de vânzare online, dar după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate.
De asemenea, utilizatorii de internet pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de firme cunoscute, însă adresele / linkurile către care ești direcționat te pot conduce către o pagină falsă. În momentul în care se introduc date personale acestea pot fi furate sau se poate instala malware.
Asigurați-vă că orice conexiune este securizată prin htpps, unde pictograma unui lacăt te asigură de securizarea paginii respective.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.