Un destin „de baladă”: Ion Voicu, la 70 de ani

1
105

„Rău mă dor ochii, mă dor” e melodia care a fost cântată în variate stiluri de artiști diferiți. Puțini știu că versurile îi aparțin poetului maramureșean, Ion Voicu, iar poezia se intitulează “Baladă fulgerată de vânt”.
La împlinirea a 70 de ani de viață, colegii din reprezentanța Maramureș, filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România și cei de la revista de cultură “Nord Literar” au pus la cale o aniversare așa cum merita poetul. Într-un cadru festiv în care s-au adunat o mulțime de oameni de cultură, poeți, scriitori, Ion Voicu a primit și o diplomă aniversară din partea reprezentanței Maramureș, filiala Cluj, a Uniunii Scriitorilor din România și revista de cultură “Nord Literar”. De asemenea, cei prezenți au vorbit despre baladele lui Ion Voicu, despre consecvența și tenacitatea cu care a reușit să își construiască un destin liric, așa cum a remarcat ziaristul și scriitorul, Gheorghe Pârja.

Săluc Horvat, Ion Voicu şi Gheorghe Pârja
Săluc Horvat, Ion Voicu şi Gheorghe Pârja

“Ion Voicu a rămas credincios unui gen mai puțin cultivat în lirica noastră contemporană, a mers pe acest gen care poate fi o capcană teribilă pentru un poet, balada. Tot timpul te vei gândi la baladele noastre celebre. El a găsit mecanismul acesta extraordinar de a prelua spiritul, atmosfera, întâmplarea lirică de acolo și să o transpună pentru spiritul nostru. Ion Voicu a rămas un baladist interior. Destinul lui Ion Voicu îl știm. Știți ce soartă a avut un mare poem al lui Ion Voicu, Baladă fulgerată de vânt. Un text aparent normal a căpătat o valență extraordinară în stiluri diferite de muzică. La el cuvântul vine și se așază acolo unde trebuie”, a spus Gheorghe Pârja.
Și directorul executiv al revistei “Nord Literar”, Săluc Horvat, consideră că “Ion Voicu e o voce cu totul aparte în peisajul poeziei băimărene”. “În zilele noastre când suntem bombardați cu tot felul de poezii, un gen de poezie cum scrie Ion Voicu e absolut necesar, mai ales pentru noi, cei care trăim o anumită nostalgie a anilor. De fiecare dată când aud interpretată melodia pe versurile lui, mă bucur, mai ales că e un poet ce s-a ridicat din mijlocul nostru. Poezia lui l-a impus incontestabil în circuitul poeziei locale și naționale”, a precizat Săluc Horvat.
În același context, conf. univ. dr Florian Roatiș a concluzionat că baladele lui Ion Voicu “au o valoare opusă fragilității pe care o afișează el”.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.