Proiectul ,,Vârsta a treia = oglinda comunității!”

0
84

Vârsta de 65 de ani, echivalentă vârstei de pensionare în majoritatea țărilor dezvoltate, se consideră a fi începutul bătrâneții.
În numeroase părți ale lumii în curs de dezvoltare, timpul cronologic joacă, însă, un rol mai mic sau inexistent în perceperea termenului de bătrânețe. Mai importante sunt alte sensuri social construite ale conceptului de vârstă, așa cum ar fi rolurile persoanelor în vârstă. De fapt, s-a constatat că pierderea acestor roluri constituie un risc fundamental în diminuarea calității vieții la bătrânețe.
În România, ponderea populației cu vârsta de peste 65 de ani a atins 16,1% în 2011 (sursa recensământ), față de 11% în 1992, și va depăși 26% în 2060, conform Institutului Național de Statistică. Îmbătrânirea populației reprezintă un aspect important în proiectarea politicilor sociale și demografice.
Copiii sunt adulți, și-au creat propria viață, fenomenul de îmbătrânire a populației interferând uneori cu cel de migrație a tinerilor. Pentru mulți vârstnici, pensionarea este privită ca o pierdere cu efecte în reducerea veniturilor, pierderea poziției sociale și a prestigiului individual; apariția unei imagini negative cu privire la propria persoană, de neputință, ca reprezentând o povară pentru ceilalți membri ai familiei. Persoane foarte active din mediul urban vor suporta mai greu acest moment. După pensionare se poate instala așa-numita nevroză de inactivitate, care, evoluând, poate genera tulburări somatice, cardiovasculare, digestive, respiratorii. Izolarea vârstnicilor nu reprezintă o consecință doar a retragerii din activitatea socială, ci și o urmare a condițiilor restrictive de mediu (lipsa ocaziilor, evenimentelor, estomparea dorinței etc).
Izolarea accentuează problemele de sănătate și accelerează degenerarea stării generale de sănătate.
Persoanele în vârstă încearcă un sentiment de marginalizare. Reducerea veniturilor pentru pensionari a condus, treptat, la incapacitatea acoperirii cheltuielilor zilnice, proporția lor printre săraci fiind destul de mare din cauza numărului ridicat de pensionari cu venituri mici și foarte mici.
În Baia Mare, aproape 15.000 de vârstnici beneficiază de două centre rezidențiale
În Baia Mare, cei aproape 15.000 de vârst­nici pot beneficia de 2 centre rezidențiale private, 3 centre de zi, 3 unități de îngrijiri la domiciliu cu un total oficial de 215 beneficiari în aceste servicii, reprezentând 1,5% din toată populația de persoane vârstnice din municipiul Baia Mare.
Lipsa unei intervenții structurate în asigurarea mentalității și serviciilor care să asigure îmbătrânirea activă va crea majore dificultăți la nivelul societăților viitoare.
De exemplu, cadre didactice pensionare pot sprijini copiii cu rezultate slabe la învățătură și cu risc de abandon școlar, preoții pensionari pot furniza suport moral etc. Astfel, vârst­nicii pot juca un rol important în comunitate și pot contribui la o mai bună calitate a vieții, atât pentru propria persoană, cât și pentru cei din jur.
Proiectul Asociației Diecezană Caritas Greco-Catolic Maramureș, în parteneriat cu Asociația Vis Juventum, își propun următoarele acțiuni: înființarea și furnizarea de servicii care să optimizeze gradul de mobilitate al fiecărui vârstnic, adaptat situației fiecăruia; Furnizarea de consiliere și asistență, încurajarea implicării și activării; Dezvoltarea de activități și programe care să încurajeze îmbătrânirea activă.
Pe durata a 3 ani, proiectul își propune să implementeze următoarele soluții: creșterea numărului de servicii sociale licențiate în Baia Mare și Jibou (1 serviciu de asistență comunitară în Baia Mare și unul în Jibou), a numărului de furnizori de servicii, creşterea numărului de vârstnici care beneficiază adecvat nevoilor lor de servicii sociale: în Baia Mare 60 de vârst­nici imobilizați sunt sprijiniți la domiciliu, atât în Baia Mare, cât și în Jibou; câte 60 de vârst­nici izolați, în risc de sărăcie, vor beneficia de asistență comunitară, derularea de diferite acțiuni și evenimente care să implice toți factorii sociali interesați în soluționarea problematicii.
În comunitatea din Baia Mare și Jibou se vor modifica mentalități, se vor dezvolta noi stiluri de viață.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.