Sfânta Liturghie şi binecuvântarea capelei de cimitir în Handalul Ilbei

0
206

Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, când Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, marele vindecător de boli, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Handalul Ilbei, Protopopiatul Baia Mare, paroh Pr. Dr. Vasile Costin, unde a binecuvântat capela de cimitir recent construită, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură.

Ierarh după 81 de ani

Primit cu deosebită bucurie de credincioşii din această localitate minieră săracă, situată între doi versanţi imenşi, cu casele răsfirate de-a lungul unei văi unde cu greu poate fi cultivată o mică grădină de legume, vale cu apă chiuzoasă, cum sunt apele care ies din adâncul minelor de metale neferoase, chiar dacă acestea au fost închise de mulţi ani, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a avut bucuria de a fi, după 81 de ani, ierarhul care oficiază aici o Liturghie Arhierească, după cum aveam să aflăm din spusele preotului paroh Vasile Costin, nepotul vrednicului de pomenire Episcop Vasile Costin al Tîrgoviştei.
A fost o zi luminoasă azi la Handalul Ilbei, chiar călduroasă, iar biserica a fost plină de credincioşii care au venit să-şi întâmpine ierarhul, care, mai întâi a binecuvântat troiţa din lemn masiv de stejar ridicată la intrarea în sat de vrednicii credincioşi de aici.

Binecuvântarea capelei de cimitir

Ajuns în apropiere de biserica parohială, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a binecuvântat capela de cimitir, aflată la intrarea în cimitirul de lângă biserică, ce poartă hramurile „Sfântul Ierarh Nectarie” şi „Învierea lui Lazăr”.
Capela a fost construită de preotul paroh, împreună cu credincioşii, cu sprijinul Consiliului Local al comunei Cicârlău şi al Primăriei, primar Sorin Lupşe. Este o capelă modernă, foarte bine lucrată, care va fi pusă la dispoziţia şi celorlalte culte din comună.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Ioan Zorel Buia, paroh în Ilba şi secretar protopopesc, Pr. Nicolae Costin, pa­roh în Lăschia, Pr. Daniel Mociran, paroh în Baia Mare, Pr. Augustin Homorodan, paroh în Coruia, Protopopiatul Chioar, Pr. Alin Dobre, paroh în Pribileşti, Pr. Adrian Pop, paroh în Ileanda, Pr. Dănuţ Săsăran, paroh în Cicârlău, Pr. Cosmin Sălăjan, paroh în Cicârlău Vii, Pr. Sorin Costinaş, paroh în Bârgău, Pr. Daniel Andreica, paroh în Săbişa, arhidiaconi, diaconi.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită în biserica parohială, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Vasile Mădălin Malanca, pe seama Parohiei Andrid din Protopopiatul Carei, iar întru diacon tânărul ipodiacon Bogdan Marian.

Cuvântul de învăţătură

Un cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul despre Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, vindecătorul de boli şi mai ales de cancer:
„Om ceresc, cu suflet de înger şi cu intervenţie duhovnicească la Tronul Sfintei Treimi, unul din cei mai grabnici ajutători, care, prin rugăciunile şi mijlocirile lui în faţa Mântuitorului Iisus Hristos ne ajută pe fiecare dintre noi să scăpăm de marele necaz al bolii pe care o avem. Şi care dintre noi, pământenii, trăitori în această vale a plângerii, de multe ori, nu avem nevoie de sprijinul şi de ajutorul sfinţilor lui Dumnezeu?”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul.
De aceea, Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşii de la Handalul Ilbei să se roage Sfântului Nectarie ori de cîte ori o boală îi apasă, ori de cîte ori au un necaz, să-i citească acatistele, deoarece Sfântul nu rămâne dator faţă de cei bolnavi, de cei în nevoi, de cei neajutoraţi.

Distincţii

Pentru gospodărirea cu bune rezultate a Parohiei Handalul Ilbei, pentru activităţile pe care le desfăşoară în taberele de vară cu copiii din parohie, pentru păstorirea cu bune rezultate a credincioşilor din această parohie, preotul paroh Dr. Vasile Costin a fost distins cu dreptul de a purta brâu roşu şi a fost hirotesit ca iconom.
De asemenea, au primit Diplome de vrednicie Sorin Lupşe, primarul din Cicârlău, Viorel Deghid, fost membru în Adunarea Eparhială, fost prefect al judeţului Maramureş şi binefăcător al acestei biserici, Marcel Boitor, binefăcător.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.