Caz complex cu risc vital, rezolvat la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

1
941

La Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, în cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională, o echipă medicală multidisciplinară de cardiologie, chirurgie vasculară și anestezie a efectuat cu succes o nouă și complexă procedură EVAR.
Este vorba despre o reparare percutană endoluminală a unui anevrism aortic abdominal infrarenal gigant (11,5 cm), cu iminență majoră de ruptură, la un pacient de peste 70 de ani, la care abordarea chirurgicală clasică era contraindicată din cauza comorbidităților asociate.
Din echipa operatorie au făcut parte dr. Dan Filip – medic primar cardiolog, doctor în medicină în cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, dr. Adriana Stoicovici, medic primar ATI și Conf. dr. Gianmarco De Donato de la Spitalul Universitar Siena – Italia.
Înaintea intervenției, pacientul avea multiple comorbidități asociate: cardiopatie ischemică prin afectare trivasculară cu toate vasele native ocluzate, trei by-pass-uri pe aorta coronară, două stenturi în trunchiul principal al coronarei stângi cu restenoză marcată, AVC ischemic vechi, insuficiență renală ș.a.
În cadrul actului chirurgical, s-a utilizat abord arterial femural comun bilateral, o descoperire chirurgicală a dr. Alin Hînsa, după care proteza a fost implantată sub control fluoroscopic de către dr. Dan Filip și Conf. dr. Gianmarco De Donato. Procedura a fost extrem de dificilă, din cauza afecțiunii aortice severe și a angulațiilor vicioase, însă a decurs fără incidente. Intervenția a durat aproximativ 2 ore și 15 minute și a decurs fără complicații.
Cea de-a doua procedură a putut fi realizată datorită includerii Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare în Programul Național de Boli Cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aortă abdominală al CNAS.
Echipa medicală a fost alcătuită din Proctor- Conf. Dr. Gianmarco de Donato de la Spitalul Universitar Siena-Italia, Anestezie – Terapie Intensivă, dr. Adriana Stoicovici- medic primar ATI, as. med. Dana Moldovan- Chirurgie Vasculară, dr. Alin Hînsa- medic primar chirurgie cardio-vasculară, as. med. Bujor Sami – Cardiologie Intervențională, dr. Dan Filip, medic primar cardiolog, doctor în medicină, dr. Gabriela Kozma, medic primar cardiolog, medic șef în cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională, as. med. Viorel Pinte (as. coordonator), as. med. Cris­tian Toma, as. med. Ovidiu But, as. med. Ioan Pintea, as. med. Sergiu Roman, Imagistică CT, dr. Sabin Nemeș-Bota, medic primar radiologie și imagistică medicală și Nefrologie, dr. Daniela Pricop, medic primar nefrologie și doctor în medicină.
Este o nouă reușită chirurgicală înregistrată de prestigioasa unitate medicală, astfel de intervenții putând fi făcute, până de curând, doar în marile centre sanitare din țară.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.