În Maramureș • Problema medicilor de familie insuficienți s-ar putea rezolva…

0
46

Una dintre problemele mari cu care se confruntă sistemul medical din Maramureș este lipsa medicilor de medicina muncii, mai ales la sate. Din păcate, problema este însă una înregistrată la nivel național. Totuși, sindicaliștii din sănătate sunt de părere că acest lucru nu este chiar așa grav precum pare, iar problema s-ar putea rezolva, cel puțin parțial, printr-o mai bună gestionare a domeniului medical.
Astfel, reprezentanții Sanitas spun că măsurile de stimulare a medicilor tineri pentru a rămâne în țară își arată efectele, ele contribuind totodată și la rezolvarea parțială a problemei din medicina de familie: „Măsurile care s-au luat pentru stimularea rămânerii medicilor din țară încep încet, încet să dea roade. Eu spun că lucrurile se vor așeza. Sunt două aspecte aici: în primul rând, există un deficit destul de mare de medici, iar în al doilea rând, există un deficit de anumite specialități. Sunt specialități mai puțin atractive, ce nu sunt interesante pentru medicul care se orientează în carieră. Dorința multor studenți nu este corelată întotdeauna cu necesitățile din domeniul medical”, a spus Mircea Ciocan, președintele UJ Sanitas Maramureș.
Medicii de familie, concentrați în aglomerările urbane
De asemenea, un alt neajuns în domeniul medicilor de familie este și acela că cei care practică această meserie preferă, în general, orașele în detrimentul satelor: „Medicii de familie nu sunt plătiți ca salariați, ei sunt privați, deci nu se supun statului. Există un deficit mare mai ales pe zona rurală. Dacă vorbim însă la nivel național, deficitul de medici de familie nu e foarte mare. Problema este că ei sunt concentrați în localitățile mari. Că fiecare vrea să fie cumva la oraș. E însă într-un fel și culpa lor. Din perspectiva noastră și anul acesta au crescut tarifele pentru medicina de familie, lucru care ar trebui să ducă încet la o normalizare a situației, dar medicina primară în România e gestionată prost de guvernanți. Nu uitați că aglomerațiile de la urgențe sunt create tocmai de lipsa de eficiență a medicinei primare. Însă într-adevăr este dramatic pentru populația rurală să nu aibă în comună un medic de familie”, a explicat și Iulian Pope, prim-vicepreședinte Sanitas. În județul Maramureș, mai multe comune au rămas fără medici de familie și mai bine de un an de zile, iar situația nu pare a se rezolva prea repede.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.