Maramureș – locul II la produse tradiționale atestate

0
56

Județul Maramureș a fost stabilit ca fiind al doilea din România în ceea ce privește produsele tradiționale atestate, a anunțat directorul general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Viorel Morărescu: „Este foarte important ca acești producători să nu facă rabat de la calitate”, a declarat el. Cele mai multe produse tradiționale atestate se regăsesc în județele: Brașov (143 de produse), Maramureș (56), Alba (46), Argeș (33), Satu Mare (26), Botoșani (23) și Covasna (20). În 15 județe din țară nu este nici un produs atestat. Pentru ca produsul să fie atestat tradițional, trebuie să fie conform unui caiet de sarcini care se întocmește de către operatorul economic. Acest document este elementul principal din cadrul documentației pe care un producător trebuie să o întocmească pentru a-și atesta un produs tradițional. Documentația se depune la Direcția Județeană pentru Agricultură și este verificată de către specialiștii instituției care se deplasează la locul de producție și verifică realitatea datelor înscrise în acte, modul de preparare a produsului etc. În momentul de față, în județul nostru sunt atestate produse tradiționale din carne, lapte, de patiserie, făcute din legume și fructe procesate, în principal din zmeură și prune (magiun), dar și cârnați, caltaboși, tobă, costițe, șuncă, slănină afumată, toate obținute de la porci din rasa „Mangalița”. Produsele tradiționale din Maramureș au o mare căutare pe piața internă, dar și pe cea externă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.