Solicitări inedite pentru cursurile de formare profesională

0
82

Vremurile în care şomerii doreau să se specializeze în domenii precum: bucătar, administrator pensiune turistică, babysitter sau constructori par să fi apus. Tinerii au acum alte preferinţe, după cum au constatat oficialii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş (AJOFM). Se caută inclusiv cursuri pentru traineri în domeniul fitnessului sau în cazul kinetoterapeuţilor. În schimb, a rămas aceeaşi tendinţă în privinţa cursurilor de coafor, manichiurist, pedichiurist sau frizer.
Anul acesta, Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă Maramureş (AJOFM) a organizat zece cursuri de formare profesională. Domeniile au fost aproximativ aceleaşi din anii trecuţi. “Au fost cursuri de inspector resurse umane, designer pagini web, electrician auto, frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist. Sunt cursuri preferate în special de tinerii până în 25 de ani, De asemenea, tinerii preferă cursuri de patiser, iar la persoanele de peste 45 de ani am încercat să le dezvoltăm competenţele în meseria de operator comandă numerică”, a spus purtătorul de cuvânt al AJOFM Maramureş, Ştefania Donca.
Sunt şi noutăţi în privinţa preferinţelor tinerilor când vine vorba despre domeniile în care doresc să se specializeze şi apoi să lucreze. În acest context, AJOFM şi-a propus să îşi lărgească specializările în care organizează cursurile, dar aceste lucruri sunt condiţionate de cereri şi de buget.

Ştefania Donca

“Din discuţiile noastre cu persoanele ce se înscriu la Serviciul de Ocupare, mulţi preferă cursuri de comunicare în limbi străine: limba engleză şi germană. În acest an, nu am organizat astfel de cursuri, dar au fost orientaţi spre furnizorii privaţi. De asemenea, tinerii au fost interesaţi de cursuri de antrenor personal. Au apărut agenţi economici care au oferit aceste locuri de muncă: traineri personal în domeniul fitnessului sau kinetoterapeuţilor”, a adăugat Ştefania Donca.
În prezent, sunt în derulare cursuri pentru de­­signer pagini web şi operator introducere, validare date. Până acum, au absolvit cursurile 130 de persoane şi au reuşit să se angajeze 60. Oficialii AJOFM au mai menţionat că, după absolvirea cursurilor, persoanele în vârstă de 45 de ani rămân în ţară, dar tinerii sunt mai flexibili, ei pleacă în alte ţări sau în alte localităţi. Cei mai mulţi cursanţi au studii liceale şi universitare, au mai spus cei de la AJOFM Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.