O aventură de neuitat pentru copii prin sălile expoziţionale de la ARTĂ

0
102

Părinţii pasionaţi de artă au şansa ca acum să se plimbe nestingheriţi alături de micuţii lor prin sălile expoziţionale ale Muzeului Judeţean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare”. Mai mult, pentru copii vizita la muzeu poate deveni o adevărată aventură distractivă. Acest lucru este posibil datorită trusei de privit în muzeu care este disponibilă la casieria instituţiei. Kitul educativ a fost conceput de educatorul muzeal Iulia Iordan, alături de Asociația Da’DeCe, special pentru Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» şi se adresează copiilor cu vârsta între 4 – 6 ani.

Trusă senzorială pentru o vizită inedită

Trusa de privit în muzeu a fost deja testată, iar succesul a fost deplin. Atât organizatorii, cât şi micii vizitatori au fost încântaţi de experienţa avută în muzeu. “Am văzut multe lucruri. De exemplu, a fost nevoie să găsesc un ciobănaş. L-am găsit pentru că doamna m-a întrebat ce are în spate. Avea nişte pete albe în spate. Erau oiţele. A fost foarte frumos”, a relatat micuţa Ruxandra Pop.
Educatorul muzeal, Iulia Iordan, cea care a avut ideea realizării kitului a remarcat şi ea bucuria micuţilor. “Copiii sunt plini de entuziasm şi vor să facă multe lucruri. Unul dintre băieţei mi-a zis că se simte ca într-un joc video şi încerc să o iau ca pe un compliment în sensul că s-au simţit foarte implicaţi. Le-a plăcut mult să meargă prin muzeu şi să caute lucrări la care fac referire obiectele din trusa noastră. E vorba despre o trusă senzorială care implică văzul, auzul, simţul tactil şi sperăm că e cât mai pe gustul copiilor”, a punctat Iulia Iordan.

“Copiii, captivaţi de noul instrument de lucru”

La rândul său, Alexandra Zbuchea, doctor în marketingul patrimoniului, consultant în marketing și relații publice pentru diverse muzee și organizații neguvernamentale a relatat că i-ar fi plăcut ca atunci când era copil să aibă parte de o asemenea experienţă. Acum se va bucura alături de fiica ei de această “aventură”.
“Pe mine m-a impresionat din punct de vedere estetic. Este foarte plăcut la privit şi la atins. În interior sunt foarte multe plăcuţe din materiale diverse şi pentru mine, cel puţin, sper că şi pentru copii, este o bucurie să pot să le manevrez. Cred că mi-ar fi plăcut mult această experienţă pe vremea când eram copil, de vreme ce şi acum mă bucur mult. Îmi amintesc că în acele vremuri când mergeam în Muzeul de Artă nu aveam voie să fac nimic. Mi se spunea întotdeauna cum să mă uit, la ce să mă uit, nu era un spaţiu unde să mă simt foarte bine. Am şi acum această experienţă neplăcută când merg cu fetiţa mea în muzeele de artă, numai pentru simplul fapt că e un copil mic vin foarte suspicioase doamnele care supraveghează şi au grijă de operele de artă să îmi atragă atenţia: copilul nu are voie să atingă lucrările. Şi atunci kitul acesta scade şi presiunea celor care lucrează în muzeu, din start se ştie că micuţii se vor juca cu aceste plăcuţe şi cu alte obiecte pe care le găsesc în trusă şi atunci nu vor mai fi tentaţi să pună mâna pe lucrări şi să încerce să îşi umple timpul manevrând ce găsesc în muzeu”, a declarat Alexandra Zbuchea.
Referentul de specialitate în cadrul muzeului, Oana Enăşel a declarat că “a fost o experienţă foarte plăcută. Cei mici au fost captivaţi de noul nostru instrument de lucru. Sper să fie util şi pe viitor, să atragă vizitele în familii”.

“Arta are un efect complex asupra organismului”

Alexandra Zbuchea

Părinţii au fost impresionaţi de vizita la muzeu. Ei cred că în acest mod, micuţii vor fi mai atenţi la ceea ce observă în jur. “E o experienţă extraordinară. E prima dată când sunt în muzeu cu copiii. Aş putea spune că ar trebui de mici să le dezvoltăm copiilor, dragostea pentru artă, pentru frumos, deoarece trăim într-o lume a vitezei. Aducându-i în muzeu ne revenim în simţire. De multe ori trecem pe lângă lucruri frumoase din cauza grabei de zi cu zi, din cauză că nu mai avem timp să ne bucurăm de ceea ce este în jurul nostru: de copaci, natură, de oameni, de tot ce ne înconjoară. La început a fost greu de flosit trusa, pentru că nu mi-am dat seama unde se găseau lucrările. Cel mai uşor a fost să căutăm după numele pictorului, decât după imagini”, a spus o mămică, Raluca Pop, educatoare la Grădiniţa Step by step.
Trusa va fi disponibilă la orice vizită. Poate fi cerută de la casierie sau de la standul muzeului. “Colegii noştri le-o dau, iar în interior găsesc instrucţiunile de care au nevoie pentru a o putea utiliza. Ideal ar fi să vină copiii cu părinţii, bunici, însoţitori, dar vom adapta varianta şi pentru grădiniţe şi grupuri mai mari de copii. Colegii noştri au pregătit trei variante: în limba română, engleză şi maghiară. Trusa conţine jocuri interactive, sunete, texturi şi imagini care ajută copilul să înţeleagă ansamblul fenomenului din Centrul Artistic Baia Mare şi transformă vizita plictisitoare pentru vârsta lor într-o experienţă multisenzorială”, a precizat Oana Enăşel.
Creatorii kitului consideră că educaţia artistică e importantă pentru copii pentru că doar aşa se vor putea forma frumos viitorii adulţi. “În ultima perioadă au apărut tot felul de studii academice, medicale care arată că practicarea artei de mic dezvoltă diverse forme de abilităţi cognitive, arta nu dezvoltă doar simţul estetic ci îl ajută pe copil, viitorul adult să îşi dezvolte şi alte abilităţi. Se ştie că muzica dezvoltă memoria, cei care sunt expuşi la artele grafice sunt mai buni la matematică, fizică, deci la ştiinţele exacte. Mai nou, medicii au ajuns să prescrie vizitele la muzee în cazul unor boli cronice. Arta are un efect complex asupra organismului, cu cât suntem mai expuşi la artă de mici, cu atât efectele sunt mai bine percepute”, a adăugat Alexandra Zbughea, coordonator al proiectului Activează Arta.

Noi idei şi proiecte culturale

Raluca Pop

Reprezentanţii Asociaţiei Da’DeCe se gândesc şi la alte proiecte inedite care să atragă vizitatorii în instituţiile muzeale. Chiar în seara în care prezentau trusa de privit în muzeu, cei din organizaţie au primit o veste bună: au câştigat încă un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Român
“Asta înseamnă că anul viitor vom crea două instalaţii în alte două muzee, în Sibiu şi Bucureşti. E un proces care de fiecare dată iese altfel. Noi le numim instalaţii interactive. board game în muzeul hărţilor din Bucureşti, pentru Casa Avramide din Tulcea am creat o căsuţă în miniatură. Aici, în Baia Mare a ieşit o trusă mobilă pentru că spaţiul nu ne permite să punem ceva permanent. Vom continua acest proiect pentru că ni se pare foarte folositor. La Casa Avramide familiile cu copii mici au venit în număr atât de mare, încât cei de la muzeu au zis că a crescut de 4 ori numărul vizitatorilor. Baia Mare a devenit unul din oraşele mele preferate şi sper să revin cât de curând”, a concluzionat Iulia Iordan.
Asociația Da’DeCe este unul dintre cei mai cunoscuți ofertanți de programe de educație culturală pentru copii. Programele sale promovează patrimoniul cultural – cu precădere pe cel al muzeelor – în mod inedit, inovativ și interdisciplinar și se bazeaza pe principii moderne de psihologie a copilului. Facilitând accesul fizic și spiritual al publicului tânăr în instituțiile muzeale sunt stimulate vizitele familiilor cu copii, precum și înțelegerea nevoilor specifice patrimoniului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.