Ziua Internaţională Împotriva Violenţei asupra Femeii

0
53

Legislație națională în domeniul violenței domestice
Ziua Internaţională Împotriva Violenţei asupra Femeii a fost marcată luni, 25 noiembrie. Timp de 16 zile de activism, în România se vor distribui afişe, spoturi Tv pentru a sensibiliza publicul. Campania va promova de asemenea asistenţa gratuită la linia din România (tel. 0900.500.333), aceasta fiind susţinută de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse, Fundaţia Sensiblu.
Potrivit dispozițiilor Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, ocrotirea şi sprijinirea familiei, dezvoltarea şi consolidarea solidarităţii familiale, constituie un obiectiv de interes național și prevenirea şi combaterea violenţei în familie fac parte din politica integrată de ocrotire şi sprijinire a familiei şi reprezintă o importantă problemă de sănătate publică.
În ultimii 3 ani, România a depus în mod constant diligențe în vederea ratificării și pregătirii implementării Convenției Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), document programatic recunoscut, în mod unanim, ca fiind cel mai complex instrument de cooperare juridică internațională în ceea ce privește prevenirea și combaterea violenței domestice, protejarea victimelor, urmărirea penală a autorilor și adoptarea unei game largi de măsuri pentru a stopa acest flagel.
În scopul realizării angajamentelor asumate de către statul român în ceea ce privește asigurarea implementării prevederilor Convenției de la Istanbul, ANES a elaborat un set complex de acte normative care modifică și completează actele normative în vigoare din domeniu, în acord cu prevederile Convenției de la Istanbul.
La data de 13 iulie 2018, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 174/2018 de modificare și completare a Legii nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie.
Noua reglementare creează o abordare centrată pe victimă și pe dezvoltarea unor măsuri de prevenire a faptelor de violență domestică (consiliere psihologică în cazurile de divorț cu antecedente de violență domestică, monitorizarea ordinelor de protecție/măsuri de prevenire a încălcării acestora) și, în egală măsură, prevede măsuri de intervenție în regim de urgență în situații de risc imediat.
În Maramureş, anul acesta, din păcate, nu s-a organizat nici un fel de manifestare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.