Utilizarea cătușelor sau a altor mijloace de imobilizare

0
70

De la sfârșitul lunii ianuarie, polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și liniștii publice adoptate recent.
Conform acestora polițistul este îndreptățit să utilizeze cătușe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale oricărei persoane, dacă:
• persoana condusă la sediul poliției este cunoscută cu un comportament violent la adresa sa, a persoanelor sau a bunurilor
• persoana condusă la sediul poliției a comis sau este suspectă de săvârșirea unei infracțiuni cu violență ori a unor acte de terorism
• persoana a evadat din starea legală de reținere sau deținere ori s-a sustras de la executarea unei măsuri preventive sau a unei pedepse privative de libertate
• dotările mijlocului de transport utilizat sau itinerarul de deplasare nu permit adoptarea altor măsuri care să prevină săvârșirea unor acțiuni violente sau fugă
• persoana face obiectul unei măsuri privative de libertate dispuse în vederea înlăturării unei stări de pericol pentru ordinea publică.
• cătușele se mai pot utiliza și în scopul prevenirii autovătămării persoanei ori apariției unei stări de pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a polițistului sau a altei persoane.

Nu plătiți în avans bunuri comandate!

O practică înșelătoare folosită de unele persoane poate fi solicitarea unei sume de bani ca avans, pentru anumite bunuri pe care urmează să vi le vândă, iar ulterior să nu mai primiți produsele, iar persoanele respective să nu mai poată fi contactate.
Recent, polițiștii maramureșeni au fost sesizați cu privire la comiterea a două astfel de cazuri de înșelăciune.
În urma unor înțelegeri telefonice cu persoane necunoscute, doi bărbați au transferat în conturile acestora diferite sume de bani, reprezentând avans pentru achiziționarea unor mașini.
Ulterior, mașinile nu au mai ajuns, iar vânzătorii nu au mai putut fi contactați.
În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale, iar polițiștii continuă cercetările pentru identificarea autorilor și recuperarea prejudiciilor.
În același context, polițiștii vă sfătuiesc ca, în cazul în care nu ați rezervat încă nimic pentru petrecerea dintre ani și apare o ofertă cu o descriere de nerefuzat, nu transferați bani înainte de a verifica dacă locația există! Documentați-vă din timp despre locație, recenzii și chiar pe alte site-uri despre acea locație!
Totodată, pentru că ne aflăm într-o perioadă în care ofertele din mediul online vă fac cu ochiul, evitați operatorii economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală) și care se rezumă la o simplă adresă de e-mail!
Este preferabil să cumpărați de la companii cunoscute sau cu care ați mai avut anterior contacte comerciale și despre care nu există comentarii negative ale altor clienți pe forumuri ori pe site-urile de evaluare a serviciilor.
Dacă se cumpără bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de proveniență a bunului respectiv (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat inițial produsul de la magazin) și certificatul de garanție emis de producător.
Nu plătiți în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute!
Folosiți un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire.
În cazul în care efectuați totuși plata online pentru diferite produse, fiți atenți când oferiți detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripționat pe card).
Foarte important este să cunoașteți situația financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacție, dar și după. Este posibil ca uneori să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factură, fără să vă dați seama de acest lucru.
ȚINEȚI MINTE: Cea mai importantă verigă în lanțul siguranței sunteți chiar dumneavoastră!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.