Victoria înfrântă, “un jurnal al durerii”

0
81

A fost lansat cel de-al doilea volum al unuia “din cele mai tulburătoare romane scrise în literatura română”, “Victoria înfrântă”, semnat de Iacob Oniga, apărut la Editura Eurotip, Baia Mare. Cartea a fost catalogată de conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaş ca fiind un jurnal al durerii.

Semnal de alarmă pentru a nu ne pierde speranţa în ciuda greutăţilor

“Ne-a adus în atenţie o dramă neştiută de multă lume, dar care trebuie să fie cunoscută. O familie obişnuită cu o soţie ce îşi dorea un viitor normal ajunge să treacă printr-o serie de tragice întâmplări care culminează cu moartea soţului, un fratricid, un copil, autorul crimei în închisoare, un copil în închisoarea mormântului, iar un altul în mormântul închisorii. Personajele noastre sunt într-o continuă durere, alinată de Iacob Oniga care relatează evenimentele din perspectiva creştinului sensibil la greutăţile aproapelui. E ca un semnal de atenţie asupra a ceea ce s-a întâmplat pentru ca aşa ceva să nu se mai repete şi pentru ca noi, oricâte necazuri am avea, să nu ne pierdem speranţa”, a spus conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș.
E un roman care “ne surpă interior”, a afirmat prof. dr. Valeria Bilţ. Ne întâlnim în această carte cu durerea de nedescris a mamei care e accentuată chiar prin spusele ei “Eu nu mai am nicio lume, lumea mea a murit demult” sau “deşi am rămas singură cu bunul Dumnezeu nu ştiu dacă mai are timp să mă mai asculte”.

“O carte de excepţie scrisă de un scriitor excepţional

“E o carte de excepţie, scrisă de un scriitor excepţional, un om foarte atent la ceea ce se întâmplă în jurul lui şi foarte sensibil la dramele umane. Iacob Oniga este autorul-personaj, confident, justiţiar, prieten. E răspândit în fiecare pagină, în fiecare rând şi suferă alături de eroii săi nefericiţi exprimându-şi cu sinceritate sentimentele de compasiune, încurajare, speranţă. Prin evidenta implicare emoţională în dramele emoţionale ale eroilor săi, autorul îşi asumă marea sa prietenie şi forţa empatică a personalităţii sale. Iacob Oniga e un scriitor inspirat, cu forţă narativă, cu gustul descrierilor şi al relatărilor minuţioase”, a punctat Valeria Bilţ.

“Cartea – o punte între două vieţi”

Colonelul Gheorghe Neag a remarcat faptul că Iacob Oniga este “un om cu caracter integru, sincer, deschis spre ceilalţi, inteligent. Surpriza mare pentru mine a fost când a apărut prima lui carte. Se observă sinceritatea lui dureroasă în tot ce face, dragostea de locurile natale, de oamenii care populează satele, de familie, de mamă”.
De asemenea, preotul Augustin Oniga a punctat că “datorită domnului Oniga, aceşti oameni au trecut mai uşor peste această dramă. E importantă credinţa, e important să ajutăm”.
Despre carte, autorul Iacob Oniga a atras atenţia că e “o punte între două vieţi, dar şi o punte între viaţa mea şi a personajelor. Relatând drama, puntea s-a contopit sufleteşte, rezultând mângâierea de care avea nevoie familia. Încă o punte suntem noi, aceste fiinţe umane de pe pământ, de fapt e o punte între Dumnezeu şi pământ”.
În cadrul evenimentului de lansare a cărţii a fost organizată şi expoziția de desene realizate de Radu Onoriu Petru Pavel, în timpul detenției în penitenciarele Gherla și Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.