Maramureșul istoric • Spectacole și ceremonii dedicate Zilei Naționale

0
22

Cu prilejul Zilei Naționale a României, începând de vineri, 29 noiembrie, au avut loc spectacole și ceremonii în mai multe localități din Maramureșul istoric, din dreapta și stânga Tisei.
La Școala de gradul I-III, cu predare în limba română din Apșa de Jos (Ucraina), a avut loc un spectacol maraton la care și-au dat concursul elevii școlilor cu predare în limba română din Transcarpatia.
Tot vineri, la Casa de Cultură a Centrului Cultural Sighetu Marmației, elevi ai colegiului Național „Dragoș Vodă” și ai Școlii Populare de Artă „Gheorghe Chivu” au susținut un spectacol de gală, în regia lui Dorel Todea. Coordonatori: profesorii: Marius Iusco, Ioan Dunca,Viorel Bledea, Laura Bumbar, Grațian Pleșa, Anuța Zubașcu, Ghiță Ștețca.
Sâmbătă, Consulatul României la Solotvino (Slatina) a organizat o recepție la care au fost invitate oficialități locale, reprezentanți ai mediului asociativ și ai comunită­ților românești din Transcarpatia, dar și personalități din județele Satu Mare și Maramureș.
Duminică, 1 Decembrie, pe platoul din fața statuii și Casei Muzeu Acad. Ioan Mihalyi de Apșa, în prezența reprezentanților structurilor MAI din municipiul dintre ape, a unui numeros public și oficialităților locale și județene a avut loc Solemnitatea dedicată Zilei Naționale. Organizatori: Consiliul Local, Primăria, Centrul Cultural și Muzeul Maramureșului din Sighetu Marmației. Imnul României și Imnul Uniunii Europene a fost intonat de către grupul instrumental al Școlii de Artă „Gheorghe Chivu”. Serviciul religios dedicat eroilor neamului a fost oficiat de un sobor de preoți. După alocuțiunile primarului Horia Scubli și managerilor interimari Gheorghe Todinca și Dorel Todea, au fost depuse coroane de flori la bustul academicianului Mihaliy. Elevi și profesori ai Școlii de Artă „Gheorghe Chivu au susținut un recital de cântece dedicate evenimentului, iar spectatorii s-au încins în Hora Unirii, sub soarele cu dinți, în după- amiaza zilei. Tot duminică, au fost depuse coroane și la Monumentul Ostașilor români căzuți pentru eliberarea Maramureșului și la Cimitirul Săracilor (Martirilor) de la Ciarda.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.